De ‘huizenbubbel’ knapt binnen enkele jaren, vreest een meerderheid

4 mei 2021

Hoe lang houdt de huidige ‘bubbel’ van extreem hoge huizenprijzen nog stand? Uit onderzoek in opdracht van De Hypotheker blijkt dat een meerderheid van 62% denkt dat de huizenbubbel binnen enkele jaren uit elkaar zal spatten. Ongeveer een vijfde van de ondervraagden maakt zich zorgen over de eigen hypotheek en financiële situatie. Vooral als gevolg van de coronacrisis.

Profiteren van de lage rentestanden

Veel huizenbezitters maken zich geen zorgen over hun financiële situatie. Ze hebben in veel gevallen kunnen profiteren van de lage rentestand. Van de hoge huizenprijzen hebben ze bovendien geen last omdat ze niet hoeven te kopen. Door de hypotheek over te sluiten of een nieuwe hypotheek aan te gaan weten zij voor de komende jaren zeker dat ze te maken hebben met een historisch lage rente. Zelfs bij een lagere looptijd van de rentevaste periode.

De huizenbubbel knapt binnen enkele jaren, vreest een meerderheid

Fors meer nieuwe hypotheken in 2020

In 2020 steeg het aantal afgesloten hypotheken met 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast was er een forse stijging van 41% van het aantal verbouwingshypotheken. Zo’n 20% van de hypotheken betrof een oversluiting om gebruik te kunnen maken van een lagere rente. Naast dat huizenbezitters wilden profiteren van de lage rente en daarom hun hypotheek opnieuw afsloten, werd er fors in de eigen woning geïnvesteerd. Het betrof onder meer maatregelen voor verduurzaming. Ook ging het vaak om verbetering van comfort, bijvoorbeeld met een dakkapel of aanbouw.

Bron: Het Financieele Dagblad