Huizen bouwen met hulp van de circulair bouwexpert

3 oktober 2022

Sinds juli 2022 is Roel Tijssens aan de slag gegaan als circulair bouwexpert bij de provincie Noord-Holland. Hij ondersteunt gemeenten en ook woningcorporaties in Noord-Holland om bouwprojecten zo circulair als mogelijk uit te laten voeren. Klimaatweb interviewde Tijssens over zijn werk.

Minder afval, minder CO2 uitstoot

De functie van Roel Tijssens houdt in gemeenten en woningcorporaties te helpen om bij het bouwen van woningen beter om te gaan met grondstoffen en de uitstoot van CO2 te beperken. Het is de taak van de provincie om het milieubelang uit te dragen. Daarom wil Noord-Holland de transitie naar circulair bouwen versnellen, als bouwexpert op dit gebied heeft Tijssens een belangrijke rol. Vanwege de woningnood in Nederland ligt er veel druk op gemeenten om snel te bouwen. Dan wil het aspect duurzaamheid nog wel eens ondersneeuwen. Door kennis te delen en organisaties en bedrijven met elkaar in contact te brengen probeert Roel hier verandering in te brengen.

Circulair bouwen als afstudeeronderwerp

Roel Tijssens studeerde Constructief Ontwerpen aan de Avans Hogeschool. Daarna deed hij zijn masteropleiding aan de TU van Eindhoven. In beide studies was circulair bouwen zijn afstudeeronderwerp. Na een aantal jaren in het bedrijfsleven, waarbij Tijssens ook al gemeenten en provincies adviseerde maakt hij de overstap naar de provincie Noord-Holland.

Huizen bouwen in Noord-Holland met hulp van de circulair bouwexpert

De werkdag van een circulair bouwexpert

Het werk is zeer afwisselend. Als circulair bouwadviseur heeft Roel Tijssens regelmatig overleg met gemeenten. Hij geeft lezingen over het onderwerp maar woont ook seminars bij om zelf weer nieuwe kennis op te kunnen doen. Maar ook onderwerpen als natuurinclusief bouwen en de energietransitie behoren tot zijn aandachtsvelden. Naast nieuwbouw is er immers ook bestaande bouw waar circulair bouwen op van toepassing kan zijn. De gaan is zeer uitdagend, zeker omdat Noord-Holland een grote uitdaging moet aangaan om aan de enorme vraag naar nieuwe woningen te voldoen in een provincie waar de stedelijke gebieden in de meerderheid zijn.

Uitdagen en adviseren

Het leuke aan zijn functie van circulair bouwadviseur vindt Roel Tijssens dat hij organisaties en bedrijven kan uitdagen, adviseren en begeleiden bij circulair bouwen. Dit heeft de toekomst en die overtuiging uitdragen is een belangrijk doel. Er is nu vaak nog scepsis en dat moet in de komende jaren veel minder worden. In Noord-Holland moeten tot 2030 zo’n 225.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is een hele uitdaging, uiteraard ook vanwege de beschikbare financiële middelen. Daarbij moet, als het aan Thijssens ligt, zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van duurzaam geproduceerde materialen die op hun beurt weer demontabel en herbruikbaar zijn.

Ook privé zo duurzaam mogelijk

Roel Tijssens hanteert het principe ‘practice what you preach’. Binnen zijn gezin wordt daarom zuinig met energie omgesprongen en er wordt weinig vlees gegeten. Er wordt als het kan gebruik gemaakt van het openbaar vervoer en als er auto gereden wordt dan is dat uiteraard elektrisch. Thijssens onderwijst ook zijn gezin regelmatig over duurzaamheid en het klimaat. Hij vindt bewustzijn op dat gebied heel belangrijk.

Roel is tevens docent bij onze opleiding Circulair bouwen!

Bron: Klimaatweb