Huiseigenaar flink duurder uit voor energielabel

9 februari 2021

Vanaf 1 januari 2021 kan een huiseigenaar geen energielabel voor zijn woning meer aanvragen op basis van eigen verklaringen. Dit label moet nu worden toegekend na bezoek van een expert. Dat dit fors duurder zou zijn dan de eerdere methode was al bekend. Het label dat de eigenaar zelf kon aanvragen kostte slechts een paar tientjes. Nu betaalt een huiseigenaar er honderden euro’s voor. Uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis blijkt zelfs dat het energielabel nog eens 100 euro duurder uitpakt dan waarmee al rekening werd gehouden.

Wachttijden vanwege tekort aan deskundigen

Het energielabel moet worden toegekend door een energieadviseur die hiervoor gekwalificeerd is. Er is een tekort aan deze deskundigen, waardoor er wachttijden ontstaan en het huis dus vaak op een later moment dan de eigenaar wilde in de verkoop kan. Ook klagen huiseigenaren dat bedrijven die het energielabel afgeven niet transparant zijn over de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht.

Huiseigenaar flink duurder uit voor energielabel

Minister Ollongren komt met maatregelen

De Vereniging Eigen Huis heeft er bij verantwoordelijk minister Kasja Ollongren op aangedrongen om maatregelen te nemen. Zij heeft inmiddels toegezegd dat er meer adviseurs zullen worden opgeleid. Daarnaast hoeft tot nader order in een verkoopadvertentie voor een woning niet te worden vermeld of er een energielabel beschikbaar is voor het pand. Bij de overdracht moet de eigenaar echter wel een geldig energielabel kunnen overhandigen. Dat betekent dat bij snelle verkoop de overdracht wellicht moet worden uitgesteld tot het moment dat het label voor de woning kan worden afgegeven. Wanneer de problemen zijn opgelost en hoe de kosten voor het aanvragen van het label zich ontwikkelen is vooralsnog onduidelijk.

Bron: Het Financieele Dagblad

NTA 8800 cursus

Energielabel adviseur worden? Volg dan de cursus NTA 8800