Huisbaas zet Groningse ‘hitteflat’ te koop na vastgoeddip

2 november 2023

De Zernike Tower, ook wel bekend als de ‘hitteflat’ of ‘Airfryer XXXXXL’, een studentenflat aan de rand van Groningen, staat te koop. Het gebouw is een van de vele studentenflats die de afgelopen jaren zijn gebouwd of gekocht door vastgoedpartijen en wordt nu aangeboden op de markt. Dit komt na eerdere transacties en wijst op de uitdagingen waarmee vastgoedbeleggers worden geconfronteerd, zoals dalende marges en hoge schulden, in een markt met stijgende rentetarieven.

Achtergrond van de ‘hitteflat’

De Zernike Tower, met 700 appartementen, is bekend om de extreem hoge binnentemperaturen in de zomer. Het gebouw werd gebouwd door Geveke en ging door verschillende transacties voordat het in handen kwam van Xior, een Belgische vastgoedbelegger in studentenhuisvesting, in december 2020.

Redenen voor verkoop

Xior heeft in de afgelopen jaren lagere marges ervaren en heeft hoge schulden (55% van het balanstotaal). Dit is vergelijkbaar met andere woningbeleggers zoals Vonovia en Heimstaden Bostad, waarbij inkomsten, uitgaven, waardes en financiering minder stabiel zijn bij stijgende rentetarieven.

Verkoopproces

Xior wil met de verkoop van Zernike Tower een bedrag van €340 miljoen ophalen. Er is naar verluidt veel interesse van potentiële kopers. Het bedrijf houdt vast aan zijn solide status, maar het risicobeheer wordt kritischer met een loan-to-valueratio (ltv) van 55% en de huidige vastgoedmarkt. In de convenanten is vastgelegd dat Xior een ltv van 65% niet mag overschrijden.

Conclusie en aanbeveling

Voor een optimale opbrengst is het raadzaam dat Xior de transactie vlot afrondt, bij voorkeur voor de zomer, om potentiële kopers niet af te schrikken door de hoge binnentemperaturen in de ‘hitteflat’. Ondanks de dalende marges en stijgende schulden probeert Xior te profiteren van de huidige marktomstandigheden.

Bron: fd.nl