Huis verkopen boven de vraagprijs wordt steeds meer de norm in Nederland

15 juni 2021

Een huis kopen boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker in Nederland. In 2015 wisselde slechts 7% van de koophuizen van eigenaar voor een bedrag boven de vraagprijs. In 2021 is dat het geval in de helft van de transacties. Daar staat tegenover dat 38% van de huizen nog steeds onder de vraagprijs wordt verkocht. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 werd slechts in enkele steden in Nederland boven de vraagprijs geboden. In 2020 was dat al het geval in bijna 50 gemeenten.

Wie wil kopen moet snel toeslaan

Het is geen verrassing, maar wie een huis wil kopen moet er snel bij zijn. In 2020 stond een woning gemiddeld slechts 3 maanden te koop. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog 10 maanden. Het is niet voor niets dat wanneer een woning in de verkoop gaat dit binnen enkele dagen leidt tot tientallen, soms honderden aanvragen voor een bezichtiging. De korte termijn dat een woning te koop staat geldt landelijk en dus niet alleen voor de Randstad of populaire steden daarbuiten. Vanwege de grote vraag naar woningen is er vrijwel nergens meer sprake van lang te koop staan van huizen.

Huis verkopen boven de vraagprijs wordt steeds meer de norm in Nederland

Gemiddelde leeftijd van koopstarters stijgt

In 2009 was iemand die voor het eerst een huis kocht gemiddeld 35 jaar oud. In 2020 was die leeftijd gestegen naar 43 jaar. Bij deze informatie moet wel een kanttekening worden geplaatst. Koopstarters onder de 35 komen vanaf 1 januari 2021 in aanmerking voor het vervallen van de overdrachtsbelasting. Dit heeft ertoe geleid dat vooral de laatste maanden van 2020 kopers die hiervoor in aanmerking komen de overdrachtsdatum over de jaarwisseling heen tilden.

Bron: Het Financieele Dagblad