Een huis kopen in een risicogebied door het klimaat? Liever niet

14 maart 2022

In het periodieke Woonbericht van de ING Bank staat vermeld dat huizenkopers vandaag de dag kritisch kijken naar de locatie waar hun huis staat. Als er een groot klimaatrisico voor de woning is dan kijken ze liever nog even verder. Denk daarbij aan een verhoogde kans op overstromingen of stormschade. Recente gebeurtenissen zoals de overstromingen in Limburg en de zware stormen in februari 2022 zorgen ervoor dat steeds meer huizenkopers bepaalde regio’s geheel overslaan in hun zoektocht naar een huis.

Een huis kopen in een risicogebied door het klimaat Liever niet

Angst voor extreme regen

Ook zij die al een eigen huis hebben maken zich zorgen. Maar liefst 82% denkt dat extreme regenval in de toekomst voor nog meer problemen gaat zorgen dan nu al het geval is. Per regio verschillen de zorgen. In Groningen spelen uiteraard de problemen in verband met de aardgaswinning een grote rol. In Oost- en Zuid Nederland is men bezorgd over overstromingen. De stijgende zeespiegel baart vooral mensen in de Randstad zorgen als het gaat om klimaatrisico’s voor de woning.

Klimaatrisico’s in het taxatierapport

Kopers maken zich vaak niet druk over de klimaatrisico’s voor hun woning. Niet zo vreemd, want de markt is al zo krap dat het überhaupt niet meevalt om een huis te vinden. Als er dan een bod kan worden gedaan en dat wordt ook nog geaccepteerd, dan gaan we niet ‘zeuren’ over mogelijk overstromingsgevaar. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Als de risico’s voor klimaat gerelateerde zaken in het taxatierapport staan dan kan een koper daar in ieder geval kennis van nemen en een afweging maken.

Bron: Het Financieele Dagblad