Hogere grens voor NHG is vooral interessant in de Randstad

31 oktober 2022

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. Vanaf 1 januari 2023 geldt een grens van 405.000 euro. Als je je woning wilt verduurzamen ligt de grens bij 429.000 euro. De verhoging was ‘hard nodig’, aldus NHG bestuursvoorzitter Carla Muters. De prijzen voor huizen zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen dat veel kopers niet meer in aanmerking kwamen.

Opvallend besluit

Het moment waarop dit besluit wordt genomen is op zijn minst opvallend. Jaren stegen de huizenprijzen fors, soms met 20% in een kwartaal. Nu de huizenmarkt lijkt af te koelen komt NHG met de verhoging. Dat neemt niet weg dat veel woningen nog fors boven de grens van 405.000 euro verkocht worden. Het gaat daarbij vooral om huizen in de Randstad. In andere delen van het land, zoals in Limburg of Drenthe, zijn huizen vaak een stuk goedkoper.

Hogere grens voor NHG is vooral interessant in de Randstad

Vangnet

De NHG werkt al vele decennia als een betrouwbaar vangnet voor huizenbezitters. Wanneer zij door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kunnen betalen kan er een beroep op de NHG worden gedaan. Bij werkloosheid of andere forse inkomensdaling kan er een gunstige regeling worden getroffen. Bij gedwongen verkoop van de woning blijft de verkoper niet zitten met een restschuld. Omdat de NHG meer zekerheid biedt voor de geldverstrekker geeft die een korting van enkele procentpunten op de hypotheekrente.

NHG geldt overigens niet voor aflossingsvrije hypotheken. Juist die waren de laatste jaren erg populair vanwege de historisch lage rente. Econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank vraagt zich af of de NHG niet wat achterhaald is in zijn huidige vorm. NHG is immers onbereikbaar voor mensen met een hoge hypotheek. Dit geldt nog steeds voor een grote groep. Vrieselaar pleit dan ook voor een regeling die voor iedereen geldt en niet alleen voor huizenkopers in goedkopere delen van Nederland.

Bron: Het Financieele Dagblad