Hoe gaat de regering om met de stikstofuitspraak van de Raad van State?

28 november 2022

De Raad van State heeft bepaald dat de bouwvrijstelling voor de stikstofuitstoot onrechtmatig is. De regering had bepaald dat de stikstofuitstoot tijdens een bouwproject niet meetelt. Maar de RvS is van mening dat dit beleid niet in stand kan blijven. Dat betekent dat een groot deel van de bouwprojecten in gevaar komt. De overheid moet met nieuw beleid komen.

Uitspraak geen verrassing

In de zomer van 2021 waarschuwden deskundigen al dat de bouwvrijstelling zeer waarschijnlijk door de RvS zou worden geschrapt. Daarom wekt het verbazing dat de regering niet al veel eerder heeft nagedacht over een nieuwe koers. Het kabinet liet na de uitspraak weten pas over een maand met een standpunt te komen. De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de bouwsector. Niet alle projecten zullen hierdoor moeten worden opgeschort, maar een deel van de opdrachten kan niet worden uitgevoerd. Dit geldt deels ook voor projecten die al waren gestart.

Geitenpaadje

Een ‘geitenpaadje’ noemde het kabinet de bouwvrijstelling voor de stikstofuitstoot. Dat de kans groot was dat de Raad van State het paadje zou afsluiten leek onvoldoende door te dringen. Ook niet bij de bouwsector. Die wees de regering wel op dat risico, maar drong niet heel fanatiek aan op maatregelen. Een structurele oplossing bleef dan ook uit. En nu is het wachten op ‘plan B’. Het is te hopen voor de bouw en ook voor de woningnood in Nederland dat dat plan B er snel komt.

Bron: Cobouw