Het belang van energielabels voor woningen

14 juli 2020

Iedere woning heeft sinds een aantal jaren een energielabel. Het label werd voorlopig vastgesteld op basis van de informatie uit het kadaster, zoals oppervlakte en bouwjaar van de woning. Hierdoor werd het label over het algemeen lager vastgesteld dan eigenlijk zou moeten. Er werd immers geen rekening gehouden met verduurzaming. Veel huiseigenaren legden de vaststelling van het label voor hun woning naast zich neer. Maar het is wel degelijk van belang. Bij verkoop van het huis moet het label beschikbaar zijn en bepaalt het voor een deel de prijs van de woning.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het aanvragen van een energielabel flink duurder

Heb je nooit aanpassing van het energielabel voor je woning gevraagd? Dan is het een goed idee om hier eens over na te denken. Als bij het vaststellen van het label geen rekening is gehouden met dakisolatie, dubbel glas, geïsoleerde spouwmuren en zonnepanelen op het dak dan kan dat flink schelen. Tot eind 2020 kost het aanpassen van het energielabel nog geen 10 euro. Vanaf 2021 betaal je al gauw 200 euro. Dit verschil zit hem in het feit dat er dan een controleur langskomt om te beoordelen of de door jou opgegeven verbeteringen juist zijn. Dit geeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over de labels gaat, een betrouwbaarder beeld voor een eventuele koper.

Waarom loopt Nederland nog steeds niet warm voor biobased bouwen

Laag energielabel heeft gevolgen voor de prijs van een woning

Een lager energielabel leidt niet alleen tot een lagere verkoopprijs. Het kan voor de koper gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek. Triodos Bank kondigde eerder al aan dat zij voor een woning met een energielabel van C of lager een minder hoge hypotheek verstrekken. Dit beleid is erop gericht om huiseigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Vereniging Eigen Huis raadt huizenbezitters aan om nog dit jaar een actueel energielabel aan te vragen.

Bron: NRC Next

Zelf energielabels opstellen?

Energielabel adviseur worden? Volg dan onze cursus NTA 8800, de best beoordeelde NTA 8800 opleiding van Nederland.