Herstructurering voor vastgoedfonds URW

5 oktober 2020

Het vastgoedfonds URW, voorheen Unibail Rodamco, heeft veel last van de coronacrisis en moet daarom herstructureren. URW is eigenaar van diverse winkelcentra en zag de inkomsten enorm dalen door de coronacrisis. Bovendien heeft het bedrijf een hoge schuld, wat ervoor zorgt dat er een herstructurering van €9 miljard is aangekondigd. Zo worden bezittingen verkocht, aandelen uitgegeven en wordt ook het dividend verlaagd. De koers van het bedrijf aan de beurs is dit jaar meer dan 70% gedaald. Doordat winkelcentra minder klanten hadden, heeft URW in het tweede kwartaal slechts 38% van de huur kunnen innen.

Het verlagen van de hoge schuld

Bij de halfjaarcijfers werd bekend dat de coronacrisis een enorme impact op het bedrijf zou hebben. „De covid 19-pandemie heeft een aanzienlijke impact gehad op de activiteiten van URW. Veel van de standaardindicatoren om onze prestaties af te meten, zijn niet zinvol”, gaf URW aan. De nettoschuld van het bedrijf is maar liefst €24 miljard en in het eerste halfjaar van 2020 werd een verlies van €3,7 miljard in de boeken gezet. Om deze schuld te verlagen besloot URW om voor €3,5 miljard aan nieuwe aandelen uit te geven. Verschillende banken staan garant voor deze emissie.

Herstructurering voor vastgoedfonds URW

Andere financiële maatregelen

Het bedrijf zet nog meer stappen om de schuld te verlagen. Zo wordt het dividend beperkt, wat een besparing van €1 miljard oplevert. Bovendien wordt er voor €800 miljoen gesneden in de ontwikkeling van nieuw vastgoed en wordt er bestaand vastgoed verkocht voor een bedrag van €4 miljard. CEO Christophe Cuvillier geeft aan dat de hoogste prioriteit het verlagen van de schuld is, mede door de onzekerheid van het economische herstel met betrekking tot de corona-pandemie. Halverwege het jaar lag de schuldratio op 41,5%. Na de herstructurering moet deze ratio uitkomen op 30,9%.

Aandelenkoersen

De koers van het aandeel URW maakt slechte tijden door. In 2016 was het aandeel €248 waard, eind september staat de koers rond €30. Maar URW is niet het enige vastgoedbedrijf dat veel last heeft van de crisis. Bedrijven zoals Wereldhave en Eurocommercial Properties, die ook veel beleggen in winkelcentra en winkelpanden, lopen ook flinke schade op. Het gevolg is dat de beurskoersen van deze bedrijven in 2020 zo’n 60% in de min staan. Fondsen die in minder grote winkelcentra beleggen, hebben bovendien te maken met meer leegstand.

Bron: Het Financieele Dagblad