Den Haag wil woningmarkt reguleren

17 december 2018

Er is een groot tekort aan woningen in Den Haag. En de stad groeit de komende twintig jaar waarschijnlijk van 529 duizend naar 600 duizend inwoners. Daarom wil de gemeente nu, als eerste van de vier grote steden, in gaan grijpen in de markt.

De gemeente Den Haag wil een huisvestingsvergunning invoeren die van toepassing is op woningen met een huur tot 950 euro per maand. Met die vergunning moet geregeld worden dat inwoners die bijvoorbeeld een inkomen hebben dat hoger ligt dan 60 duizend euro per jaar, niet meer in die woningen terechtkunnen.

Onmisbare beroepsgroepen

Het is voor bepaalde beroepsgroepen lastig om een woning te vinden in de grote steden. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld agenten, leraren en mensen in de zorg. Den Haag wil dat deze mensen voorrang krijgen bij het huren van een woning. Ook starters moeten meer kansen krijgen. De gemeente wil dat vijf procent van de sociale huurwoningen voor hen gereserveerd wordt. Door middel van loten worden deze woningen dan verdeeld.

Den Haag wil woningmarkt reguleren

Ruimtegebrek

Den Haag heeft een vrij lastige ligging. Aan de ene kant is er de zee en aan de andere kant liggen de randgemeenten. Uitbreiden met nieuwbouw is dus erg lastig. Daarom wil de stad de hoogte in. Er mochten eerder geen panden worden gebouwd van meer dan 140 meter hoogte, maar dit is inmiddels opgeheven. Er moeten woontorens komen om extra woonruimte te creëren.

Toch is dit niet genoeg. Volgens wethouder Revis, van Wonen en Stadsontwikkeling, kunnen er niet genoeg woningen gebouwd worden in vergelijking met de vraag. Daarom moet het bestaande aanbod herverdeeld worden vindt hij. Met de huisvestingsvergunning wil hij meer doorstroom krijgen in de particuliere huur. Het is een stevige maatregel, maar wel belangrijk. Het is echter de vraag of dit soort maatregelen wel toegestaan zijn. Binnenlandse Zaken moet ze nog goedkeuren.

Bron: NRC.nl