Den Haag moet stappen zetten voor de toekomst

23 januari 2023

Den Haag is sinds jaar en dag een ‘ambtenarenstad’. Dit heeft tot gevolg dat er weinig economische diversiteit is. Daardoor blijft de groei van Den Haag achter in vergelijking met andere grote steden in Nederland. Het gemeentebestuur wacht daarom een belangrijke taak om hier verandering in te brengen. Naast de achterblijvende economie staat de Hofstad ook voor de opgave om de komende jaren tienduizenden extra huizen te bouwen.

Central Innovation District

Den Haag wil het groots aanpakken, die economische diversiteit en vooruitgang. Het bestuur presenteert vol trots het The Hague Central Innovation District. Dit moet vorm krijgen in een gebied dat ligt tussen de treinstations Den Haag HS, Den Haag Laan van NOI en Den Haag Centraal. In dit innovatiedistrict moet het aantrekkelijk worden om te wonen, werken en recreëren. Dat moet er vervolgens voor zorgen dat talentvolle mensen zich er willen vestigen. Op die manier moet het stoffige imago van Den Haag een boost krijgen. Maar er zit wel een dikke adder onder het gras: Is zo’n innovatiedistrict wel het beste middel voor Den Haag? Het klinkt allemaal erg mooi en vooruitstrevend. Maar een innovatiedistrict kan ook faliekant verkeerd uitpakken. Daar kan Almere na het debacle met de Floriade in 2022 over meepraten.

Den Haag moet stappen zetten voor de toekomst

De hele stad moet profiteren

Den Haag moet ervoor waken dat de welvaart die het Central Innovation District moet gaan brengen, de hele stad ten goede komt. In Zwolle en Tilburg zijn voorbeelden te vinden van stadsontwikkeling die inderdaad een positieve invloed op de stad heeft. Ook Eindhoven heeft met Stijp-S de goede vibe te pakken. Er worden nieuwbouwwijken ontwikkeld waar wonen, werken en onderwijs op een goede manier samenkomen. Hiermee kan een impuls worden gegeven aan economische diversiteit en groei. Welk etiket er op het project wordt geplakt, innovatiedistrict of wat anders,  maakt niet zo veel uit. Het doel moet zijn om de stad een impuls te geven die bedrijven aanspreekt. Als zij zich er willen vestigen en dus voor werkgelegenheid zorgen dan is al een grote stap naar succes genomen.

Bron: Het Financieele Dagblad