Grote brand in Amsterdams wooncomplex roept vragen op

13 december 2022

Op zondag 13 november 2022 verwoestte een grote brand een groot deel van wooncomplex Riekerhaven in Amsterdam. Riekerhaven bestaat uit woonunits die grotendeels uit hout zijn opgetrokken. De buitenzijde is afgewerkt met metalen platen. De brand legde maar liefst 75 units in de as. Een ander deel is door rook- en waterschade voorlopig onbewoonbaar. De bewoners van de uitgebrande woningen zijn alles kwijt. De oorzaak van de brand was brandstichting, de dader is door de politie opgepakt.

Studenten en statushouders

Volgens een woordvoerder van woningstichting De Key, die Riekerhaven exploiteert, voldoet het complex aan alle veiligheidsnormen. In de 565 woningen wonen vooral statushouders en studenten. Als gevolg van de brand zijn 135 bewoners al hun bezittingen kwijt en hebben ze ook geen woonruimte meer. De Key is druk op zoek naar vervangende woonruimte voor de gedupeerden. Dat valt nog niet mee, zegt een woordvoerder, want er staan niet veel woningen leeg die we kunnen aanbieden. De bewoners werden aanvankelijk opgevangen in een sporthal. Aangezien terugkeer naar hun woning niet mogelijk is wordt hen tijdelijk onderdak in een hotel aangeboden. Bewoners zijn vooral de brandweer erg dankbaar. De brand greep snel om zich heen, binnen 3 kwartier stond het complex volledig in brand. Toch vielen er gelukkig geen doden of ernstig gewonden.

Grote brand in Amsterdams wooncomplex roept vragen op

Veiligheid

Tijdens storm Eunice kwam het dak van blok 6 van Riekerhaven naar beneden. Het herstel duurde enkele maanden. In augustus 2021 vond een uitgebreid controle op brandveiligheid plaats. Alle appartementen zijn voorzien van een rookmelder. Woningcorporatie De Key is er dan ook van overtuigd dat de brandveiligheid in orde was. Deskundigen zijn voorzichtig met het vellen van een oordeel over de brandveiligheid in Riekerhaven. Ook als er voldoende maatregelen zijn genomen kan er nog steeds brand uitbreken, zo stellen zij. De brandweer Amsterdam-Amstelland doet onderzoek naar de brandveiligheid in het afgebrande deel. De politie is nog bezig met onderzoek naar mogelijke brandstichting door een bewoner. De uitkomsten van deze onderzoeken worden nog verwacht.

Bron: NRC