Grote beleggers, bouwers en corporaties: wacht niet op formatie met huurregulering

20 november 2023

Grote beleggers, bouwers en huurders roepen gezamenlijk op tot spoedige behandeling van het wetsvoorstel voor huurregulering van middenhuren. Institutionele vastgoedbeleggers (IVBN), projectontwikkelaars (Neprom), en woningcorporaties (Aedes) benadrukken het belang van voortvarende aanpak. Demissionair woonminister Hugo de Jonge deelde deze bezorgdheid en drong aan op actie vanuit de Tweede en Eerste Kamer om vertraging te voorkomen.

Zorgen en onzekerheid in de marktVerhuren van vastgoed onaantrekkelijk maken is nadelig voor de woningmarkt

Het wetsvoorstel, officieel bekend als het Wetsvoorstel Betaalbare Huur, beperkt de huurprijzen van een groot deel van de huurwoningen die momenteel tot de vrije sector behoren. Particuliere verhuurders, institutionele beleggers en bouwers uiten zorgen over de rendabiliteit van nieuwbouwprojecten. De onzekerheid rond huurregulering en de stijgende rente leiden tot uitstel van investeringsbeslissingen.

Aanpassingen en reacties van belangengroepen

Om de bouw van nieuwe woningen te versnellen, versoepelde minister De Jonge vorige week het huurplafond voor nieuw te bouwen huurwoningen door een tijdelijke opslag van 10% toe te staan. IVBN en Neprom reageren positief op deze aanpassing, maar benadrukken dat de tijdelijkheid van de opslag beperkend is. Aedes, de koepel van woningcorporaties, benadrukt het belang van voortgang en is kritisch over verdere vertraging.

Oproep voor snelheid en duidelijkheid

Het ministerie hoopt op een snelle behandeling van het wetsvoorstel in het parlement, met als streefdatum 1 juli volgend jaar voor de invoering. De vertraging in het adviesproces bij de Raad van State en de aanstaande verkiezingen maken het echter onzeker wanneer het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt behandeld. De politieke situatie na de verkiezingen zal bepalen of de oproepen tot spoed gehoor vinden.

Bron: fd.nl