Grootste prijsdaling ooit in Duitse vastgoedsector

20 februari 2024

De prijzen van commercieel vastgoed in Duitsland zijn in het laatste kwartaal van 2023 met 12,1% gedaald, waarbij kantoorvastgoed een daling van 13,3% zag, volgens het Verband deutscher Pfandbriefbanken (vdp). Dit markeert de grootste prijsdaling ooit in de Duitse vastgoedmarkt.

Malaise in de sector en voorspellingen voor 2024

De prijzen voor commercieel onroerend goed daalden over het hele jaar 2023 met 10,2%, wat duidt op een groeiende malaise in de Duitse vastgoedmarkt. Voorzitter Jens Tolckmitt van het vdp voorspelt een voortzetting van moeilijke omstandigheden in 2024, zonder een directe trendbreuk in de vastgoedprijzen.

Oorzaken van de crisis en gevolgen voor ontwikkelaars

De neerwaartse spiraal in de vastgoedmarkt wordt toegeschreven aan hogere rentetarieven en stijgende bouwkosten, wat heeft geleid tot faillissementen van vastgoedontwikkelaars en weigeringen van banken om leningen te verstrekken.

Impact op de woningmarkt

Ondanks een krappe woningmarkt, daalden ook de woningprijzen in Duitsland, met een gemiddelde daling van 6,1% in het vierde kwartaal van 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. De Liegenschaftszinssatz, een indicator voor de rentabiliteit van vastgoed, steeg significant in grote steden, wat wijst op een lagere marktwaarde van woningen.

Duitsland wordt binnen Europa het hardst getroffen door de vastgoedcrisis, terwijl ook China en de Verenigde Staten met problemen in hun vastgoedsectoren te maken hebben.

Bron: fd.nl