Grootschalige renovatie van monumentale woningen in Amsterdam

2 november 2023

Woningstichting Rochdale heeft Coen Hagedoorn Bouw ingeschakeld voor de renovatie van een monumentaal woningblok in Amsterdam. Deze grootschalige renovatie omvat de samenvoeging van bestaande woningen en de creatie van extra eenheden om tegemoet te komen aan de grote vraag naar huisvesting in de stad. De renovatie behelst een totaalrenovatieproces met asbestsanering, funderingherstel en het strippen van alle woningen.

Wethouder Pels van Amsterdam slecht geïsoleerde woning, dan de huur omlaagCoen Hagedoorn Bouw zal de keukens, badkamers, leidingwerk, cv-ketels, ventilatie, elektra en de duurzaamheid van de woningen aanpakken, inclusief wand- en dakisolatie en nieuw dubbel glas. Het monumentale exterieur zal in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld, en het hele project zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2026 worden voltooid.

Aanpak portiek per portiek

Een opvallend kenmerk van dit project is de gefaseerde aanpak, waarbij elk portiek van het complex met gemiddeld acht woningen afzonderlijk wordt gerenoveerd. Deze methode minimaliseert de behoefte aan tijdelijke huisvesting en maakt het mogelijk dat bewoners snel kunnen terugkeren naar hun gerenoveerde woningen. De projectleider benadrukt dat deze aanpak leidt tot meer continuïteit en het vermogen om verbeteringen toe te passen op basis van ervaringen bij eerdere portieken.

Intensieve samenwerking en geprefabriceerde wanden

Het renovatieproject vereist intensieve samenwerking met nutsbedrijven en partners zoals Breman Kampen, een specialist in duurzame technische installaties. De samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van volledig geprefabriceerde wanden voor de woningen, waarin alle installaties en aansluitingen voor apparatuur en mechanische ventilatie zijn verwerkt. Dit efficiënte voorbereidende werk wordt in de fabriek gedaan, inclusief prefab-wanden voor badkamers. Het project streeft naar voltooiing in het tweede kwartaal van 2026.

Bron: cobouw.nl