Een groeiende groep mensen is op zoek naar een kleinere comfortabele woning

21 juli 2020

Als de kinderen het huis uit gaan dan willen veel mensen best kleiner gaan wonen. Deze ‘empty-nesters’ hebben al die ruimte en die slaapkamers niet meer nodig als de kinderen eenmaal definitief op eigen benen staan. Een kleinere woning, met hooguit een extra kamertje voor als er een kleinkind komt logeren, is meer dan genoeg en ook een stuk minder bewerkelijk om schoon te houden. Het probleem is alleen dat deze woningen niet voorhanden zijn. Door comfortabele appartementen te bouwen voor deze doelgroep kan er meer doorstroming op de woningmarkt op gang komen.

55-plussers wonen vaak te ruim

Veel 55-plussers, de groep die het vaakst behoort tot de empty-nesters, zijn van mening dat ze eigenlijk te ruim wonen. Maar omdat er geen geschikte woonruimte beschikbaar is blijven ze zitten. De hypotheek is vaak afgelost, de woning heeft in de loop der jaren een flinke overwaarde opgebouwd. Dus geld om te verhuizen is er wel. Het probleem is alleen dat er geen geschikte middeldure tot dure appartementen beschikbaar zijn waar deze groep naartoe zou kunnen. Daarom blijven ze zitten waar ze zitten, met als gevolg dat gezinnen met jonge kinderen noodgedwongen op hun etagewoning blijven omdat er geen eengezinswoningen beschikbaar komen.

Een groeiende groep mensen is op zoek naar een kleinere comfortabele woning

Bereidheid om te verhuizen is aanwezig

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de doelgroep empty-nesters, mensen tussen de 55 en 75 jaar, best wil verhuizen. De bereidheid is het grootst als men woont in een flat zonder lift. Maar ook als er een ruime eengezinswoning is wil een deel van deze groep graag verhuizen naar een appartement. Vaak spelen gezondheidsredenen een rol, maar ook het gemak van geen tuin meer hoeven bijhouden en minder schoonmaakklussen in huis zijn argumenten. Maar niet iedere empty-nester is op zoek naar een appartement. Ongeveer 20% van deze groep die zou willen verhuizen geeft de voorkeur aan een vrijstaande woning. Die hoeft dan niet in de stad te staan, maar mag gerust op het platteland zijn.

Betere aansluiting op de woonwensen kost tijd en inzicht

Om de groep empty-nesters echt in beweging te krijgen moeten er stappen worden gezet. Er moet beter worden gekeken naar het woningaanbod. Wat wordt er gebouwd en wat gaat zo’n woning kosten aan huur dan wel hypotheek. Veel empty-nesters die bereid zijn te verhuizen zoeken een andere woning in hetzelfde prijssegment als hun huidige woning. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat men goedkoper wil gaan wonen omdat het inkomen na de pensionering lager wordt. Als hier beter op wordt aangesloten kan dit er uiteindelijk toe leiden dat er een betere balans komt in vraag en aanbod van woningen.

Bron: Stadszaken.nl