Grens voor regulatie huurprijs komt op circa 1000 euro per maand

3 oktober 2022

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, wil dat woningen met een huurprijs tot ongeveer 1.000 euro per maand een gereguleerde huur krijgen die is gebaseerd op hetzelfde puntensysteem dat nu ook al geldt voor sociale huurwoningen. In september 2022 vond er een debat over de woningbouw plaats in de Tweede Kamer waar de minister zijn plannen bekendmaakte. In november stuurt de minister zijn definitieve voorstel over het reguleren van de huurprijzen voor de middensector naar de Kamer.

Ingrijpen om excessen te voorkomen

Minister De Jonge kondigde in mei 2022 aan dat hij met maatregelen zou komen om de prijzen voor middenhuur woningen aan banden te leggen. Het opleggen van een gereguleerde huur voor deze categorie stuitte meteen op veel weerstand bij vastgoedbezitters en ontwikkelaars. Zij vrezen dat de rendementen niet meer aantrekkelijk zijn. Ook waarschuwen ze dat veel huurwoningen in deze prijsklasse dan verkocht zouden worden waardoor het aanbod nog schaarser wordt. Nieuwbouwprojecten werden zelfs in bepaalde gevallen uitgesteld tot er meer duidelijkheid zou komen over de gevolgen van de gereguleerde huur.

Grens voor regulatie huurprijs komt op circa 1000 euro per maand

Puntensysteem uitgebreid

De bovengrens voor het puntensysteem ligt nu bij 144 punten. Een woning mag in dat geval een huur hebben van 763 euro. De minister wil het systeem van gereguleerde huur uitbreiden tot 187 punten. Dit komt neer op een huur van rond de 1.000 euro. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe huurcontracten. Het puntensysteem wordt daarvoor wel aangepast. Elementen als gezamenlijke buitenruimte en duurzaamheid worden zwaarder meegeteld om vastgoedinvesteerders tegemoet te komen. Daarnaast wil de minister een toewijzingssyteem gaan invoeren zodat woningen met een middenhuur terecht komen bij mensen die hierop zijn aangewezen omdat ze niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning maar te weinig verdienen voor de hogere vrije sector of een koophuis.

Bron: Het Financieele Dagblad