De grens voor gereguleerde huur komt op €1.000 per maand

9 oktober 2022

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft de grens voor gereguleerde huur vastgesteld op 1.000 euro per maand. Dit leidt tot gemengde reacties. Beleggers en investeerders zijn positief, zij houden mogelijkheden voor een vrije huurprijs in het hogere segment. Huurdersverenigingen zijn teleurgesteld. Die hadden juist liever gezien dat de grens werd opgetrokken tot 1.250 euro per maand.

Uitbreiding puntensysteem

Het puntensysteem dat nu al geldt voor de sociale huursector wordt uitgebreid. De puntentelling wordt opgehoogd tot 187 punten. Daardoor gaat deze gelden voor woningen met een huur tot ongeveer 1.000 euro per maand. De Woonbond is niet blij met de keuze van de minister. Op die manier kan voor een woning van slechte kwaliteit nog steeds een torenhoge huur worden gevraagd. De verhuurder wordt boven de huurder verkozen, zo stellen de Woonbond en de Federatie Huurders Commerciële Sector (FHCS).

De grens voor gereguleerde huur komt op 1000 euro per maand

Investeerders tegemoet komen

De minister kiest er met het huidige wetsvoorstel voor om investeerders tegemoet te komen. Onder hen ontstond in mei 2022 onrust over de nieuwe regels. Bouwprojecten werden zelfs uitgesteld uit angst voor een te laag rendement. De minister wil om die reden ook kijken naar het woningwaarderingsstelsel. Middenhuur woningen krijgen extra punten voor duurzaamheid en extra’s als een gezamenlijke tuin. Hiermee wil minister De Jonge voorkomen dat grote investeerders geen huurwoningen meer willen bouwen. Zij zijn hard nodig om aan de ambitie van 900.000 woningen tot 2030 te komen. De komende tijd laat de minister onderzoeken of het wetsvoorstel zoals het er nu ligt voldoende is om institutionele beleggers ‘binnenboord’ te houden.

Bron: Het Financieele Dagblad