Goedkope woningtaxatie op basis van computermodellen mag straks niet meer

14 september 2020

Huiseigenaren, banken en ook de politiek waren zeer tevreden over woningtaxatie op basis van computermodellen. Het is immers goedkoper dan een taxateur langs laten komen. Binnenkort wordt deze manier van taxeren waarschijnlijk afgeschaft. Dat betekent dat wie een hypotheek wil aanvragen, of een hypothecaire lening wil oversluiten, snel moet zijn om nog van deze mogelijkheid gebruik te maken. Oorzaak is een richtlijn van de EBA (Europese Banken Autoriteit). Het ziet ernaar uit dat De Nederlandsche Bank geen uitzondering gaat maken op deze richtlijn. DNB is voorstander van eenduidig beleid. Dit betekent dat straks weer net als jaren geleden een taxateur langs moet komen om de woning fysiek te beoordelen en te waarderen.

Goedkope woningtaxatie op basis van computermodellen mag straks niet meer

Taxatie wordt fors duurder

Een woningtaxatie op basis van computermodellen kost gemiddeld 40 euro. Een taxatie door een taxateur die de woning komt bekijken, kost 10 keer zo veel. Er moet immers een rapport worden opgesteld, foto’s gemaakt. En het zure is dat de woningeigenaar er niets aan heeft. Want die hypotheek krijgt hij zeer waarschijnlijk toch wel, want die is voor het grootste gedeelte gebaseerd op het inkomen van de eigenaar of koper. Het argument van de EBA is dat zo het risico voor banken kleiner wordt. Maar in tegenstelling tot veel andere Europese landen zijn in Nederland maar weinig huiseigenaren die hun hypotheek niet betalen.

Modeltaxatie is een goed alternatief

Banken en ook minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn van mening dat woningtaxatie op basis van computermodellen een prima alternatief is in veel gevallen. Deze vorm van taxeren is toegestaan als de gevraagde hypotheek maximaal 90% van de koopsom bedraagt en er gebruik gemaakt kan worden van voldoende beschikbare gegevens. Digitale taxaties zijn vaak ook objectiever. Uit onderzoek van DNB bleek juist dat taxateurs opvallend vaak een woning op of boven de koopsom waarderen. DNB geeft in een reactie aan dat de digitale modellen ook straks zeker nog waardevol kunnen zijn als onderdeel van de taxatie om de kosten op die manier laag te houden, echter zonder dat er uitsluitend van computermodellen wordt uitgegaan.

Bron: NRC Next