Gevaren voor houtbouw door nieuwe rekenregels bekend bij ambtenaren De Jonge

22 april 2024

In 2020 werd het ministerie van Binnenlandse Zaken al gewaarschuwd dat nieuwe rekenregels nadelig zouden uitpakken voor bouwen met biobased materialen zoals hout.

Onduidelijkheid rondom aanscherping van MpgBouwen met hout vraagt om de juiste expertise

Het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge voor aanpassing van de Milieuprestatie voor gebouwen (Mpg) zorgde begin dit jaar voor opschudding in de bouwwereld. Ondanks uitgebreide effectrapportages en klankbordsessies in 2023, bleek de aanscherping negatieve gevolgen te hebben voor biobased materialen zoals hout.

Onbedoelde gevolgen van aanpassing Mpg

De Jonge, een voorstander van biobased bouwen, was zelf verrast door de negatieve effecten van de aanpassing van enkele milieurekenregels. Hij heeft daarom aangekondigd de aanscherping van de Mpg uit te stellen tot halverwege volgend jaar.

Waarschuwingen en kritiek sinds 2020

Uit onderzoek blijkt dat ambtenaren sinds 2020 meerdere waarschuwingen hebben ontvangen over de omstreden kosten van nieuwe milieueffecten. Deze kritiek werd echter niet serieus genomen, ondanks bezorgde notities van organisaties zoals Centrum Hout.

Debatten over oplossingen

Donderdag vinden discussies plaats op het ministerie over mogelijke oplossingen voor het probleem. Er zijn twee kampen: het ‘biobased kamp’ dat pleit voor het weglaten van omstreden milieueffecten uit de Mpg-berekening, en het ‘conventionele kamp’ dat voorstander is van de nieuwe Mpg-berekening met negentien milieueffecten.

Bron: cobouw.nl