Geen mededogen van de rechter voor Dordrechts wijkcentrum met huurachterstand

18 augustus 2021

Wijkcentrum De Gravin, gevestigd in seniorencomplex De Gravenhorst in Dordrecht heeft van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat zij per 1 januari 2022 hun pand moeten verlaten. Aanleiding is een door Stichting De Gravenhorst aangespannen rechtszaak omdat Stichting De Gravin een forse huurachterstand heeft. Deze achterstand ontstond door de coronacrisis. Hierdoor liep De Gravin een flinke hoeveelheid inkomsten mis. Hierdoor kon De Gravin niet meer aan zijn huurbetalingsverplichtingen voldoen. Omdat er zonder overleg te weinig huur werd overgemaakt eindigden huurder en verhuurder uiteindelijk voor de Rotterdamse rechter.

Geen mededogen van de rechter voor Dordrechts wijkcentrum met huurachterstand

Geen overleg over huurverlaging

Voor de rechter weegt zwaar mee dat De Gravin eigenhandig besloot om 40% minder huur te gaan betalen. Volgens een richtlijn mag de helft van het omzetverlies in mindering worden gebracht op de huurprijs. De Gravin leed een verlies van 53%, wat resulteert in een reële huurverlaging van 26,5%. Die richtlijn hield de rechter dan ook aan. Hierdoor moet De Gravin aan zijn verhuurder nog een achterstallige huur betalen van zo’n 9.400 euro, inclusief servicekosten en rente. Daarnaast geldt de verplichting om het pand uiterlijk per 1 januari 2022 te verlaten. Als de stichting zich niet aan de geldende coronamaatregelen houdt, geldt de sommatie tot vertrek al per 1 oktober. De rechter ging niet zo ver dat De Gravenhorst, verhuurder van het wijkcentrum, zelf tot ontruiming mag overgaan met hulp van de politie. Die beslissing ligt volgens de rechter bij de deurwaarder als De Gravin niet meewerkt aan vertrek.

Geen openheid van zaken over de financiën

De Gravenhorst heeft herhaaldelijk aan wijkcentrum De Gravin gevraagd om duidelijkheid te geven over de financiën. Aan dit verzoek werd geen gehoor gegeven. De sfeer tussen huurder en verhuurder is inmiddels dusdanig slecht dat de bewoners van De Gravenhorst geen uitspraken meer durven doen over de ontstane situatie uit angst voor negatieve gevolgen. Ooit was De Gravenhorst een gezellig ‘bejaardentehuis’, maar van die eens zo goede sfeer is niets meer over.

Bron: Stadszaken