Gaat het wetsvoorstel voor betaalbare huur helpen?

3 april 2024

De meningen over het wetsvoorstel voor betaalbare huur zijn verdeeld.

Barend Wind, docent sociale planologie, is hoopvol dat het de torenhoge huren in het middensegment zal beteugelen. Jasper H. van Dijk, onderzoeksleider bij het Instituut voor Publieke Economie, ziet echter grote nadelen.

Effecten op koopwoningenEen huis kopen om te verhuren, pas op de valkuilen

Van Dijk vreest dat woningen die onder de wet vallen verkocht zullen worden, waardoor lagere inkomens de dupe worden. Wind nuanceert dit door te stellen dat er een gebrek is aan koopwoningen en dat beleggers zich terugtrekken.

Effecten op huurwoningen

Van Dijk waarschuwt dat de verlaagde huur van overgebleven woningen het probleem voor woningzoekenden vergroot. Wind benadrukt dat de deregulering na de vorige crisis tot prijsstijgingen heeft geleid.

Effecten op beleggers

Van Dijk stelt dat beleggers zich zullen terugtrekken als het rendement te laag wordt. Wind vindt dat beleggers te veel rendement hebben behaald en dat 4% maatschappelijk aanvaardbaar is.

Toekomst van de woningmarkt

Wind pleit voor een grotere koopsector, terwijl Van Dijk de vrije sector wil behouden. Wind benadrukt dat de groei van de particuliere huursector gebaseerd is op omzetting van sociale huurwoningen of koopwoningen.

Conclusie

Het wetsvoorstel voor betaalbare huur heeft zowel voor- als nadelen. De effecten op de koopwoningmarkt, huurwoningmarkt en beleggers zijn complex en er is geen consensus over de beste oplossing.

Bron: fd.nl