Fatale flatbrand in Arnhem niet veroorzaakt door onvoldoende veiligheid

10 juli 2020

De flatbrand in Arnhem waarbij tijdens de jaarwisseling een man en zijn zoontje om het leven kwamen werd de slachtoffers niet fataal omdat de veiligheid in de flat onvoldoende was. Dat blijkt uit onderzoek door Crisislab, dat is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het onderzoek was aangevraagd door woningcorporatie Vivare, de eigenaar van het pand. De brand ontstond doordat in de hal achtergelaten bankstellen vlam vatte nadat twee minderjarige jongens brandend vuurwerk op de bank hadden gegooid.

Brandende bankstellen veroorzaakten giftige rook

Uit het onderzoek blijkt dat als de bankstellen niet in de hal hadden gestaan, de brand nooit zo omvangrijk zou zijn geweest als nu het geval was. Er ontstond giftige rook die via de liftschacht het gebouw in trok. De slachtoffers stonden in de lift en konden dus geen kant op. Uit het onderzoek blijkt dat de liften tijdens de flatbrand in Arnhem bleven werken. De slachtoffers hadden wellicht niet in de gaten dat er brand was omdat er vanwege de Nieuwjaarsnacht overal een kruitdamp hing omdat er vuurwerk werd afgestoken. Het is aannemelijk dat het gezin al vrij snel het bewustzijn heeft verloren toen de lift vol rook kwam te staan.

Fatale flatbrand in Arnhem niet veroorzaakt door onvoldoende veiligheid

Maatregelen door de woningcorporatie

Ondanks dat het pand volgens de onderzoekers aan de veiligheidsvoorschriften voldeed, gaat Vivare wel maatregelen nemen. De liften krijgen betere brandwerende deuren en in alle woningen wordt een rookmelder geplaatst. Daarnaast krijgen de  bewoners extra voorlichting over brandveiligheid. Ook de Onderzoeksvraag voor de Veiligheid voert een onderzoek uit naar deze fatale brand in Arnhem. De daders, twee jongens van 13 en 14 jaar, werden door de rechter schuldig bevonden maar kregen geen straf opgelegd.

Bron: NRC Next