De Europese Commissie wil meer inzicht in de commerciële vastgoedmarkt

27 juli 2021

De Europese Unie overweegt om de commerciële vastgoedmarkt van de lidstaten te gaan monitoren. Volgens experts begint een economische crisis vaak in deze sector. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de bankencrisis van 2008. Doordat deze te laat werd opgemerkt werd de hele economie meegesleurd in hun val. Daardoor belandden vrijwel alle landen in de EU in een zware recessie. Met een Europese serie van indices op pandniveau wil de EC de ontwikkelingen in de prijzen van vastgoed en van de huren veel beter in de gaten kunnen houden. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft interesse in een dergelijk systeem. De meeste crises volgden na een crash op de vastgoedmarkt.

De Europese Commissie wil meer inzicht in de commerciële vastgoedmarkt

‘Niet meer achter de feiten aan lopen’

In het verleden werd er vaak te laat op de ontwikkelingen geanticipeerd. Terwijl de markt voor commercieel vastgoed al was ingestort, werd hier door taxateurs en projectontwikkelaars niet adequaat op gereageerd. Het gevolg was dat banken nog jaren bezig waren met het afschrijven van onrendabele leningen die niet meer konden worden afgelost. Als de vastgoedmarkt kan worden gemonitord met een index kan de Europese Commissie hopelijk sneller ingrijpen en op die manier de schade beperken.

Data scraper moet de vastgoedmarkt in de gaten houden

Het Nederlandse bedrijf KR&A heeft een zogenaamde data scraper gebouwd. Deze software houdt via het Deutsche Bundesanzeiger de waarde van zo’n 1.400 panden in Europa in de gaten. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd door Eurostat, het statistiekbureau van de EC. De proefversie van de tool wordt in de zomer van 2021 beoordeeld. De definitieve versie hoopt KR&A in de herfst te presenteren. Na goedkeuring door de EC kan deze versie vervolgens in gebruik worden genomen als Europese vastgoedindex. Deze zou in de loop van 2022 operationeel kunnen zijn.

Bron: Vastgoedmarkt