Europees vastgoed stijgt minder in waarde

17 december 2018

Inrev, de branchevereniging van vastgoedbeleggers die niet op de beurs genoteerd zijn, meldt dat de rendementen op vastgoed enigszins dalen. In het tweede kwartaal van 2018 was het rendement nog 2,19%, en dat is in het derde kwartaal gedaald naar 1,97%. Inrev geeft aan dat dit ermee te maken heeft dat het vastgoed minder in waarde stijgt. Toch doen de Nederlandse fondsen het nog steeds erg goed in vergelijking met de overige fondsen in Europa. Het rendement bedroeg in het derde kwartaal 3,46%. De krapte op de Nederlandse woningmarkt heeft duidelijk een positieve invloed op het rendement.

Europees vastgoed stijgt minder in waarde

Liever hogere huurprijzen

Henri Vuong van Inrev zegt dat beleggers zich nu vooral richten op hogere huurinkomsten. De waardestijging van de panden is minder belangrijk geworden. Het is niet gek dat de waardestijgingen afnemen. Elke tien jaar slaan stijgingen om naar dalingen. Het is nog niet zo ver dat dit nu aan het gebeuren is, maar het is dus wel merkbaar dat de prijzen minder hard stijgen.

Investeren in vastgoed blijft onverminderd populair

Ondanks de verminderde waardestijging blijft men nog steeds investeren in Europees vastgoed. Het rendement is immers nog altijd goed en het is nog steeds merkbaar dat er veel kapitaal naar de vastgoedmarkt stroomt. Vuong zegt bovendien dat er in alle beleggingscategorieën vertraging te zien is. Dit is het gevolg van het handelsconflict tussen China en de VS. Men verwacht ook dat de rente zal gaan stijgen, wat ook invloed heeft op de beleggingen.

Bron: FD.nl