Er komt geen eind aan de stijging van de huizenprijzen, maar de verkoop daalt

29 september 2021

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging van de prijzen van zowel nieuwe als bestaande woningen. Wel is nu een stagnatie in de woningverkopen te zien. Een huis kostte in augustus 2021 gemiddeld bijna 18% meer dan in augustus 2020. Maar het aanbod daalt steeds meer. Ook de open huizendagen die door makelaarsvereniging NVM worden georganiseerd schieten daarmee hun doel voorbij. Er zijn geen woningen die bezichtigd kunnen worden. Makelaars gooien het nu dan maar over een andere boeg en nodigen woningbezitters uit voor een bezoek aan hun huis voor advies over eventuele verkoop.

Er komt geen eind aan de stijging van de huizenprijzen, maar de verkoop daalt

Huizenprijzen stijgen fors sinds februari 2021

Augustus is de zevende maand op rij in 2021 waarin huizen fors duurder worden. Sinds februari stegen de prijzen van woningen met dubbele cijfers/ Het Kadaster en het CBS presenteerden de cijfers over augustus onlangs en hieruit blijkt dat woningen sinds 2020 in rap tempo duurder worden. Hierdoor besluiten steeds meer mensen om van verhuizing af te zien, waardoor er een stagnatie in de woningverkopen wordt geconstateerd. In augustus 2021 werden 17.257 woningen verkocht, een daling met 9% in vergelijking met augustus 2020. In de periode januari tot en met augustus 2020 werden er 155.714 woningen verkocht. Dat is 5% minder dan in dezelfde periode over 2020, toen vooral de coronacrisis leidde tot een stijging van het aantal verkochte woningen.

Woningimpuls krijgt een vervolg

De demissionaire regering kondigde rond Prinsjesdag aan van plan te zijn om de komende tien jaar jaarlijks 100 mln beschikbaar te stellen voor de zogenaamde Woningimpuls. Dit is een subsidiepot voor waar gemeenten en provincies een beroep op kunnen doen. Het moet daarbij gaan om betaalbare woningen, zowel koop als huur. Het geld is bedoeld om de stagnerende woningbouw extra te stimuleren.

Bron: Het Financieele Dagblad