Elektrisch gebakken staal in Amsterdam-West: blikvanger én duurzaam

27 mei 2024

In Amsterdam-West is een kantoorgebouw gerenoveerd met een opvallende constructie van elektrisch gebakken staal. Dit is een primeur voor de Benelux en toont de mogelijkheden van duurzame staalproductie.

Elektrisch staal met een lage CO2-voetafdruk

Het Oku Office in Amsterdam-West is gebouwd met twaalf kolommen van Salcos staal. Dit staal wordt geproduceerd in een elektrische oven (Electric Arc Furnace) met schroot als grondstof, wat de CO2-uitstoot met 47% vermindert ten opzichte van fossiele brandstoffen en met 83% ten opzichte van een traditionele hoogoven.

Vic Obdam Staalbouw: pionier in duurzame staalbouw

Vic Obdam Staalbouw, de leverancier van het staal, is al langer bezig met verduurzaming. Naast EAF-staal levert het bedrijf ook ‘donorstaal’, waarbij staalconstructies van bestaande gebouwen worden hergebruikt. Het bedrijf won met een dergelijk project de Europese staalprijs.

Salcos: een laagdrempelige stap naar CO2-reductie

Hoewel EAF-staal nog niet 100% CO2-vrij is, is het een laagdrempelige manier om de uitstoot te verminderen. De oven in Duitsland draait nu op groene stroom en Salzgitter heeft ambitieuze plannen om de productie verder te verduurzamen.

Meerprijs voor Salcos valt mee

De meerprijs voor Salcos staal is klein en de CO2-reductie die ermee wordt bereikt, kan een aanzienlijke besparing op emissierechten opleveren.

Duurzame toekomst voor de staalbouw

Vic Obdam Staalbouw verwacht dat Salcos op termijn een standaardproduct wordt. De staalbouwer ziet een toekomst waarin eerst wordt gekeken of er geschikt donorstaal is, en zo niet, of het kan met EAF-staal.

Bron: cobouw.nl