Electriq Global introduceert de emissieloze hijskraan

3 oktober 2022

Machines die op de bouw worden gebruikt stoten veel CO2 en stikstof uit. Daarom werken bedrijven aan alternatieven. Waterstof is daarbij een veel gebruikte ‘brandstof’. Het bedrijf Electriq Global komt nu met een hijskraan op waterstofpoeder. Dit is een forse verbetering in vergelijking met machines die werken op accu’s. Deze accu’s moeten immers worden opgeladen en zijn zeer fors van omvang. De waterstofpoeder hijskraan kan worden bijgevuld met tabletten die 250 gram per stuk wegen. Een elektrische kraan ontwikkelen was niet het grootste probleem. Een kraan een hele dag laten draaien op accu’s was de uitdaging. Want die accu’s moeten worden opgeladen en als dat gebeurt met ‘grijze stroom’ dan verdampt de beoogde verduurzaming weer als sneeuw voor de zon.

Veilig werken met waterstof

Normaal gesproken zit waterstof in cilinders. Behoudens het feit dat die groot en zwaar zijn, is het verwisselen daarvan ook nog eens een zeer secure aangelegenheid. Daarom zocht Electriq Global, een Israëlisch bedrijf dat samenwerkt met een Nederlandse onderneming, naar een andere oplossing om het werken met waterstof veiliger en makkelijker te maken. De waterstof wordt nu omgezet naar poeder, met kaliumboor als drager. Deze kaliumboor komt bij het verbrandingsproces eveneens vrij en kan worden hergebruikt. De waterstof wordt met behulp van de tabletten ter plaatse geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat het transport ervan veilig en zonder problemen worden getransporteerd.

Electriq Global introduceert de emissieloze hijskraan

Interesse van bouwbedrijven

Voor de hijskraan op waterstof is al interesse getoond door bouwbedrijven, waaronder Van Wijnen en Stebru. Daarom is er inmiddels een fabriek geopend om de units voor waterstoftabletten te gaan produceren. De eerste apparaten die worden geleverd zullen informatie gaan geven voor verdere verbeteringen in de toekomst. Ook het waterstofpoeder wordt in Nederland geproduceerd, zo heeft Electriq Global besloten. Nederland loopt voorop als het gaat om dit soort duurzame innovaties en dat spreekt het Israëlische bedrijf aan. De producenten hopen dat er vanaf 2024 meerdere units operationeel zijn. De kostprijs voor een hijskraan op waterstofpoeder is nog niet bekend.

Bron: Cobouw