‘Het effect op de huizenmarkt van de coronacrisis komt pas later’

21 juli 2020

De gevolgen van de coronacrisis zijn in sommige sectoren al duidelijk zichtbaar en merkbaar. De huizenmarkt reageert doorgaans wat later op een crisis. Ook nu is de verwachting dat de negatieve effecten pas vanaf volgend jaar merkbaar zullen zijn. De Nederlandse huizenmarkt blijft op de been vanwege de lage hypotheekrente en het nog steeds nijpende woningtekort. Ook steunmaatregelen van de overheid dragen eraan bij dat huizen nog steeds regelmatig van eigenaar wisselen. Dit heeft tot gevolg dat er absoluut nog geen sprake is van dalende huizenprijs, in tegendeel.

Deskundigen voorspellen prijsdaling van woningen vanaf 2021

Dit jaar stijgen de prijzen van woningen nog steeds fors, het afgelopen kwartaal met bijna 9%. Maar de daling zal onvermijdelijk komen. Deskundigen van zowel ABN Amro als DNB voorspellen dat de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt vanaf 2021 en de daarop volgende jaren zichtbaar gaan worden. Er wordt onder andere gevreesd voor oplopende werkloosheid, vooral als de uitgebreide steunmaatregelen van de overheid na 1 oktober worden afgebouwd. Bedrijven en zzp’ers die het tot dan hebben kunnen redden, zullen alsnog de handdoek in de ring gooien, is de verwachting.

Het effect op de huizenmarkt van de coronacrisis komt pas later

Effecten zijn nu nog minimaal

De effecten zijn nu nog minimaal. Het aantal huizen dat te koop werd gezet daalde met 1/10 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen stond er nog een kwart meer huizen te koop dan nu. Het enige wat nu opvalt is dat de huurprijzen voor woningen in grote steden licht dalen. Dit is het gevolg van het vertrek van expats en het wegblijven van toeristen die op zoek zijn naar een Airbnb.  Een grote prijsdaling, zoals in 2008, is niet heel waarschijnlijk. Het woningtekort in Nederland staat op zo’n 330.000 woningen, wat het niet voor de hand liggend maakt dat prijzen van huizen fors zullen dalen. Het heeft hooguit tot gevolg dat er minder woningen te koop worden gezet omdat mensen hun verhuisplannen uitstellen.

Bron: Het Financieele Dagblad