Duurzaamheid en bereikbaarheid moeten Silicon Valley leefbaar houden

1 maart 2019

Silicon Valley, het hart van de Amerikaanse tech-industrie aan de westkust is het walhalla voor ontwikkelaars, zowel uit de VS als uit Europa. Dagelijks kom je er vertegenwoordigers tegen van bedrijven uit Nederland, Zweden, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen en ook uit andere werelddelen is de interesse groot om er een vestiging te openen. Maar het gevolg is dat bepaalde systemen wel vastlopen. Bas Govers van Goudappel Coffeng weet er alles van. “Als ik hier ben dan moet ik voor alle vormen van openbaar vervoer een nieuw kaartje kopen. Het fenomeen business card, waarmee ik alle vormen van openbaar vervoer kan gebruiken, inclusief de leenfiets op het station en waarmee ik mijn auto parkeer terwijl de kosten direct worden verrekend, kennen ze hier totaal niet”. Nederlandse ondernemers staan te trappelen om hun Nederlandse kennis te koppelen aan de vooruitstrevende technische ontwikkelingen in de VS.

Duurzaamheid en mobiliteit combineren voor meer resultaat

De techniek die nodig is om bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s te laten functioneren komt vaak uit de VS. Maar de kennis en ervaring om met behulp van die techniek in recordtijd een flink aantal oplaadpunten voor deze auto’s te realiseren is de verdienste van Nederlandse bedrijven. Want alleen door slim gebruik te maken van kennis op verschillende vlakken kun je er optimaal gebruik van maken. Samen met Harm Jan Idema van APPM zorgen de twee bedrijven ervoor dat de kennis en ervaring die in Europa is ontwikkeld nu ook in de VS wordt toegepast. Goudappel Coffeng brengt de kennis in, APPM zorgt voor het benodigde draagvlak. Een gouden team volgens beide heren.

Duurzaamheid en bereikbaarheid moeten Silicon Valley leefbaar houden

Vervoer van deur tot deur realiseren

Het doel van APPM en Goudappel Coffeng is om de sterke punten samen te voegen. Het talent om diensten te koppelen en zo een zo efficiënt mogelijk vervoersysteem op te zetten komt uit Nederland. De technische ontwikkelingen zoals de smartwatch, Uber, elektrische auto’s en online diensten uit de VS. De dagelijkse verkeersinfarcten in en rond Silicon Valley nopen tot actie. Zo kan het niet lang meer doorgaan want de doorstroming van verkeer loopt anders volledig vast en dat gaat ten koste van economische groei. De Amerikanen snakken naar goede oplossingen voor dit probleem en daar kunnen Nederlandse bedrijven zeker behulpzaam bij zijn. Ze zijn dan ook van harte welkom aan de West Coast om hun kennis en ervaring hier toe te passen.

Grootse plannen voor bedrijven uit Nederland

Goudappel Coffeng heeft inmiddels de knoop doorgehakt: er komt een vestiging in San Francisco. Ook APPM heeft serieuze plannen om zich in de Valley te vestigen. Een belangrijk punt daarbij is de klimaatverandering. Ook in de VS stijgt de zeespiegel en wordt drinkwater schaars, zeker in droge gebieden zoals rond San Francisco. En geld is er genoeg. Er liggen dus grote kansen voor bedrijven uit Nederland om hier hun vleugels uit te slaan en met hun kennis en ervaring een belangrijke bijdrage te leveren aan de groeiende Amerikaanse economie.

Bron: Het Financieele Dagblad