Durfinvesteerder Blackstone krijgt steeds meer grip op de vastgoedmarkt in Nederland

29 juni 2020

De Amerikaanse vastgoedinvesteerder Blackstone richt zijn pijlen steeds meer op de Nederlandse woningmarkt en dan vooral op die in de grote steden. Eigenaren van panden in onder andere Amsterdam krijgen briefjes in de bus waarin hen ronduit gevraagd wordt of ze misschien plannen hebben om hun pand binnenkort van de hand te doen. Daarbij aast Blackstone vooral op complete panden, omdat die voor veel geld kunnen worden verhuurd nadat ze zijn opgesplitst.

Vastgoedportefeuille wordt gestaag uitgebreid

Blackstone is pas sinds 2019 actief in Nederland maar heet krap een jaar later al voor ruim 500 miljoen aan vastgoed in handen en dan betreft dat alleen Amsterdam. Ook in andere steden zijn aankopen gedaan. Het bedrijf bevestigt aan het Financieele Dagblad dat dit zeker niet het einde betekent van het doen van aankopen. Blackstone is niet alleen in Nederland actief, zij kochten ook woningen in onder andere Kopenhagen en Barcelona. Het bedrijf is zeker niet onomstreden, een rapporteur van de VN meldt dat Blackstone huurders uitbuit.

Blackstone wil woningen opknappen en verduurzamen

Volgens een woordvoerder van Blackstone is het concern zeker niet van plan om snel winst te maken. De aangekochte panden worden opgeknapt en verduurzaamd. Dat dat huurverhoging tot gevolg heeft is volgens de investeerder logisch, maar de huurverhogingen die worden doorgevoerd liggen onder het gemiddelde op de woningmarkt. Maar hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) is sceptisch. Ook andere beleggers die zich op de Nederlandse woningmarkt stortten kwamen met dit soort mooie beloften. Maar zij zijn inmiddels alweer vertrokken, nadat ze de panden met veel winst konden doorverkopen. Onder andere het Duitse Patrizia en het Britse Round Hill zijn hier pijnlijke voorbeelden van.

Durfinvesteerder Blackstone krijgt steeds meer grip op de vastgoedmarkt in Nederland

Lucratieve handel in vastgoed voor kleine vastgoedhandelaren

Kleine vastgoedhandelaren profiteren handig mee van de komst van grote investeerders zoals Blackstone. Zij kopen de woningen van particuliere beleggers of rechtstreeks van de bewoners. Vervolgens kunnen ze deze panden met een mooie winst doorverkopen aan de vastgoedreus uit de VS. Onder andere Damvest in Amsterdam wist op deze manier maar liefst 7 transacties te realiseren in Amsterdam, in waarde variërend tussen 9 en 47 miljoen euro. Met 1 van deze deals verdiende Damvest op 1 dag maar liefst 2 miljoen euro. Het gaat hierbij om de handel in ‘pakketten’ bestaande uit meerdere woningen, altijd in de binnenstad, want die zijn het meest gewild en dus lucratief.

Aanbod aan panden in de verkoop stijgt in Amsterdam

Er komen langzaam maar zeker meer panden te koop in Amsterdam. Dit houdt verband met het feit dat veel beleggers het idee hebben dat de top van de markt wel bereikt is. De hoge huren die in Amsterdam worden gevraagd zijn door steeds minder mensen op te brengen. Veel beleggers kiezen ervoor om hun pand van de hand te doen uit angst anders de maximale winst mis te lopen. Blackstone heeft op die manier niet alleen van vastgoedhandelaren gekocht maar ook rechtstreeks van eigenaren die hun huis ‘gewoon op Funda hadden gezet’.  De tijd zal leren of Blackstone inderdaad een blijver is op de Amsterdamse woningmarkt.

Bron: Het Financieele Dagblad