Duizenden huizen in Amsterdam kampen met achterstallig onderhoud

13 februari 2020

Uit onderzoek van onder andere regionale omroep AT5 blijkt dat honderden inwoners van Amsterdam klagen over achterstallig onderhoud van vooral sociale huurwoningen. Tocht, vocht, schimmel en andere gebreken zorgen voor een ernstig verminderd wooncomfort. In sommige gevallen is er zelfs sprake van gezondheidsrisico’s. Bewoners klagen over prikkende ogen, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs beginnende COPD, een ongeneeslijke longziekte. De situatie van de huizen in Amsterdam, vooral sociale huurwoningen, is zorgwekkend. Schimmel is een groot probleem, maar ook loden waterleidingen, asbest en de aanwezigheid van een open geiser zijn risico’s voor de  gezondheid.

Veel onbekendheid over luchtverontreiniging in woningen

Over luchtverontreiniging in de buitenlucht is inmiddels veel bekend. Maar dat je ook in je woning risico loopt is veel minder duidelijk voor veel mensen. Het is ook lastig om het verband te leggen tussen achterstallig onderhoud van sociale huurwoningen en gezondheidsklachten. Als de bewoner een stevige roker is, nooit zelf ventileert en niet goed schoonmaakt in huis kan dat immers ook tot klachten leiden. Binnenlucht is sowieso ongezonder dan buitenlucht omdat er veel meer fijnstof in zit. Dit wordt verspreid door onder andere koken, kaarsen branden, stofzuigen, luchtverfrissers en roken. Ongeveer 65% van het fijnstof dat we inademen krijgen we in huis binnen. Als iemand met klachten bij de dokter komt wordt dan ook altijd gevraagd in wat voor soort woning de patiënt woont en of er sprake is van vocht of schimmel.

Duizenden huizen in Amsterdam kampen met achterstallig onderhoud

Schimmel is giftig

Mensen weten het vaak niet, maar schimmel is giftig. De bekende ‘grondlucht’ die schimmel verspreidt is giftig en kan bij langdurige blootstelling gezondheidsklachten geven. Los daarvan is schimmel natuurlijk gewoon onprettig. Bezoek ontvangen in een huis met schimmelplekken op de muren doe je niet graag. Je voelt je onprettig in een huis waar het voortdurend niet fris ruikt ook al maak je wel goed schoon. Daarnaast is aangetoond dat schimmels de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan of verergeren van longziekten zoals astma en COPD.

Goed onderhoud is de verantwoordelijkheid van de eigenaar

De eigenaar is verantwoordelijk voor een gezond huis. Door achterstallig onderhoud aan sociale huurwoningen ontstaan vaak problemen. Maar ook nieuwe huizen kunnen leiden tot gezondheidsklachten omdat die juist weer te goed worden geïsoleerd zodat het vocht van koken en douchen nergens heen kan. Voor sommige bewoners is de situatie zo nijpend dat ze in actie komen. Er is al een bezetting geweest van het kantoor van een verhuurder, en sommige bewoners gaan een juridische strijd aan met hun verhuurder om af te dwingen dat de woning wordt gerenoveerd. Maar verhuurders zijn niet erg happig op het nemen van maatregelen. Achterstallig onderhoud aan sociale huurwoningen oplossen kost handenvol geld en dat willen ze er vaak niet aan uitgeven.

Bron: NRC Next