Dirk Scheringa Museum in Opmeer wordt een woonzorgcentrum

27 juli 2020

In 2009 werd de bouw van het Scheringa Museum gestaakt omdat voormalig directeur Dirk Scheringa en zijn DSB Bank failliet waren gegaan door de economische crisis. Jarenlang stond het onvoltooide gebouw te wachten op een nieuwe bestemming. Die lijkt nu gevonden. Het pand in Opmeer wordt nu een woonzorgcentrum. De SVE Group, een vastgoedontwikkelaar uit Loosdrecht, kocht het pand en gaat er luxe appartementen in bouwen met zorgvoorzieningen, horeca en een tentoonstellingsruimte.

Architect Zeinstra reageert opgelucht

Het Scheringa Museum werd destijds ontworpen door architect Herman Zeinstra, ook verantwoordelijk voor het crematorium in Haarlem dat hij samen met het museum als zijn favoriete ontwerpen ziet. Zijn samenwerking met Scheringa was op zijn minst opmerkelijk. Enerzijds maakte het hem niet uit wat het museum ging kosten, anderzijds wilde hij voor bepaalde dingen de goedkoopste oplossing tegen de beste kwaliteit. Zeinstra heeft daardoor heel wat moeten puzzelen om het kostenplaatje rond te krijgen. Toch konden beide heren volgens de architect goed met elkaar overweg.

Dirk Scheringa Museum in Opmeer wordt een woonzorgcentrum

Het basisontwerp blijft gehandhaafd

Om te worden omgetoverd tot woon-zorgcomplex moet het ontwerp van het Scheringa Museum wel deels op de schop. De gevels zullen veranderen want daar komen balkons voor de appartementen. De trap in de hal verdwijnt, want die is niet meer nodig. De zalen worden omgebouwd tot behandelkamers. De fraaie hal blijft, tot vreugde van de architect, wel intact. Zeinstra is content met het feit dat hij en zijn voormalige bureau, DOK Architecten, bij de aanpassingen worden betrokken. Maar bovenal is hij blij dat zijn pand na tien jaar onvoltooide leegstand, alsnog een goede bestemming krijgt.

Bron: NRC Next

Delen op LinkedIn