Dalende huizenprijzen bieden kansen voor starters

13 februari 2023

Uit onderzoek blijkt dat starters weer vaker een aanvraag doen voor een hypotheek. Daaruit mag de conclusie worden getrokken dat zij er vaker in slagen om een woning te kopen. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat jongeren tussen de 18 en 28 jaar vaker een aanvraag indienden voor een hypotheek dan begin 2022. Hun aandeel in het totaal aantal aanvragen in januari nam toe tot 27 procent.

Hogere rente, minder lenen

Een opmerkelijke kanttekening die hierbij moet worden geplaatst is de gestegen rente. Huizen werden weliswaar goedkoper sinds de zomer van 2022. Maar de rente liep al sinds eind 2021 op en staat 3 keer zo hoog als het laagste niveau in 2021. Starters die voor het eerst een woning kopen hebben bovendien geen overwaarde die kan worden ingezet. Deskundigen wijten de verhoogde interesse van starters aan psychologische effecten. De prijzen dalen, dus is het nu het goede moment om een woning te kopen. En wie weet gaat de rente binnenkort wel weer omlaag.

Dalende huizenprijzen bieden kansen voor starters

Minder concurrentie

Een andere reden waarom starters meer kans maken op een koophuis is dat er minder concurrentie is. Mensen die al een eigen woning hebben willen deze nu eerst verkopen voordat ze op zoek gaan naar een ander huis. Eerder werd dat nieuwe huis eerst gekocht en werd daarna pas de huidige woning te koop gezet. Die werd immers toch wel snel verkocht. Nu duurt het vaak langer voordat een woning een nieuwe eigenaar krijgt. Er is daardoor meer keuze op de woningmarkt. Starters hebben een voorsprong, zij kunnen direct kopen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of hun huidige woning wel verkocht wordt voor de prijs die ze in hun hoofd hebben. Doorstromers nemen vaak een afwachtende houding aan. Nu de prijzen dalen stellen ze hun verhuizing uit. Dat betekent dus minder concurrentie voor starters.

Minder concurrentie van beleggers

Een ander gunstig aspect voor starters die een woning willen kopen is de afnemende belangstelling van beleggers. Zij aasden vaak op dezelfde woningen, namelijk die in het goedkopere segment. Maar diverse maatregelen maken beleggen in woningvastgoed minder aantrekkelijk. De overdrachtsbelasting is verhoogd naar 10,4%.Gemeenten kunnen een opkoopbescherming toepassen. Hierdoor mogen bepaalde woningen niet worden gekocht door beleggers die willen verhuren. Tot slot wil het kabinet de huur verder reguleren en belastingmaatregelen nemen die ongunstig zijn voor beleggers.

Bron: NRC