Crisis in Duitse woningbouw verergert

8 november 2023

In oktober heeft de crisis in de Duitse woningbouw zich verder verscherpt, volgens gegevens van het Ifo-onderzoeksinstituut. Bijna een kwart van de Duitse aannemers meldt dat woningbouwprojecten worden stopgezet vanwege hogere rentetarieven en gestegen prijzen.

Zwakke nieuwbouwmarktMinister de Jonge inperking bezwaarmogelijkheden moet woningbouw stimuleren

Ifo-onderzoeker Klaus Wohlrabe benadrukte de verslechterende situatie in de nieuwbouw, met een afname van de orderportefeuilles van bouwbedrijven. Ongeveer 48,7% van de bouwondernemingen meldt momenteel een tekort aan opdrachten, een stijging ten opzichte van 46,6% in september en 18,7% een jaar geleden.

Zorgen en waarschuwingen

De Duitse aannemersvereniging, de ZDB, waarschuwt dat de woningbouw “op de intensive care” ligt, met een daling van het aantal bouwvergunningen. De directeur van ZDB, Felix Pakleppa, dringt aan op snelle uitvoering van beloofde stimuleringsmaatregelen door de Duitse regering, waaronder versnelde vergunningverlening en goedkopere financiering.

Effect van overheidsmaatregelen blijft uit

De beloofde stimuleringsmaatregelen van de Duitse regering, aangekondigd in september en bedoeld om de bouw te ondersteunen, lijken nog geen positief effect te hebben. Economen suggereren dat de overheid meer als projectontwikkelaar moet optreden, vooral in de sociale sector, om de effecten van hogere rente en gestegen bouwmateriaalprijzen te compenseren.

Impact op projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven

De combinatie van hogere rentetarieven en duurdere bouwmaterialen treft ook Duitse projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven, zoals blijkt uit verliezen bij Vonovia en Signa. Economen pleiten voor een actievere rol van de overheid om de bouw te stimuleren en wijzen op de noodzaak om de effecten van de crisis aan te pakken om ineenstorting te voorkomen.

Bron: fd.nl