Corporaties bouwen liever kleine woningen: meer opbrengst en past bij de tijdgeest

11 juni 2024

Demissionair minister De Jonge voorspelt kleinere nieuwbouw, maar die trend is al gaande

De krimp van het gemiddelde woonoppervlak in Nederland komt vooral door de toename van kleine appartementen. Landelijk gezien werden meergezinswoningen de afgelopen jaren slechts één vierkante meter kleiner, maar in steden als Utrecht, Groningen en Noord-Brabant is de daling veel groter.

Woningcorporaties profiteren van kleinere woningenWaarom we moeten blijven bouwen binnen de stadsgrenzen

Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in de trend naar kleinere woningen. Zij beheren veel meergezinswoningen en zien in kleinere huizen diverse voordelen:

  • Lagere bouwkosten: Grondprijzen en investeringskosten voor nieuwbouwprojecten zijn hoog. Door kleiner te bouwen, drukt men deze kosten.
  • Meer woningen per locatie: Op dezelfde locatie kunnen meer kleine woningen worden gebouwd dan grote, wat resulteert in meer huuropbrengsten.
  • Past bij de vraag: De vraag naar kleine woningen is groot door de toename van eenpersoonshuishoudens en studenten.

Kleine huurwoningen leveren corporaties meer op

Corporaties als Lieven De Key en Ymere bevestigen dit. Ze verkopen zelfs grote woningen om in plaats daarvan meerdere kleine nieuwbouwwoningen te realiseren. Dit levert hen per saldo meer huuropbrengsten op.

Trend zet door: kleinere woningen passen bij de tijdgeest

Naast de voordelen voor corporaties, is er ook een bredere trend naar kleinere woningen. Vinex-wijken met grote woningen worden steeds minder populair, terwijl er in steden juist meer vraag is naar kleine appartementen. Ook transformaties van kantoren en winkels tot woningen dragen bij aan de toename van kleinere woonruimtes.

Bron: cobouw.nl