Corona doet vraag naar en prijzen van woningen buiten de Randstad stijgen

23 november 2020

Tot de coronapandemie uitbrak waren huizen buiten de Randstad vaak een stuk goedkoper dan binnen deze regio. Corona heeft ervoor gezorgd dat nu ook de huizenprijzen buiten de Randstad aan een inhaalslag bezig zijn. De prijs voor een woning in een stad in andere provincies stijgt harder dan in de Randstadregio. De belangrijkste oorzaak lijkt te liggen in het feit dat het minder belangrijk wordt waar je woont. Onder andere vanwege thuiswerken. Waar je voorheen in provincies als Drenthe, Overijssel en Groningen soms nog wel een fijn huis voor een schappelijke prijs kon kopen, lopen de huizenprijzen ook daar nu sneller op dan voorheen.

Huizen in Groningen stijgen met ruim 11% in waarde

Uit onderzoek over de afgelopen maanden blijkt dat de huizenprijzen in bijvoorbeeld de provincie Groningen met 11,3 % zijn gestegen. De huizenprijs steeg in Noord-Holland over dezelfde periode met 7,9%. Wel is er nog steeds een groot verschil in de huizenprijzen kijkend naar de verschillende regio’s in Nederland. Bij de vergelijking zijn alleen plaatsen meegenomen met minimaal 5.000 koopwoningen. De eerder voorspelde prijsdaling van woningen, veroorzaakt door de economische crisis als gevolg van corona, blijft overduidelijk uit. Huizenkopers zijn duidelijk op zoek naar meer ruimte. Ook comfort en groen buiten de Randstad worden genoemd als redenen.

Corona doet vraag naar en prijzen van woningen buiten de Randstad stijgen

Behoefte aan ruimte steeds belangrijker

De uitbraak van corona en daarmee de verplichting voor veel mensen om thuis te werken heeft velen doen beseffen dat ze behoefte hebben aan meer ruimte. Niet alleen in huis, maar ook aan een tuin, zodat er de mogelijkheid is om naar buiten te gaan zonder dat je meteen op straat loopt. Steeds meer mensen zoeken nu een huis met een extra kamer om als werkkamer in te richten en een tuin om op eigen terrein buiten te kunnen zijn. Mede daarom stijgen de huizenprijzen buiten de Randstad, omdat daar nu eenmaal meer van dit soort huizen te vinden zijn.

Verschuiving van appartementen naar eengezinswoningen

Naast het feit dat mensen wegtrekken uit de Randstad is ook een trend te bespeuren dat er meer vraag is naar eengezinswoningen. Die zijn er in de Randstad minder dan daarbuiten, dus ook daardoor valt te verklaren dat de huizenprijzen buiten de Randstad stijgen vanwege toenemende vraag. De trend was al gaande, maar corona heeft deze zeer waarschijnlijk versneld doordat thuiswerken voor steeds meer mensen mogelijk wordt. Daarom is de verwachting dat, ook als de corona pandemie straks voorbij is, de huizenprijzen op hetzelfde hoge niveau blijven en dat de regio’s buiten de Randstad qua prijs snel de achterstand zullen inhalen. Vooral woningen in Noord-Brabant, Groningen en Flevoland stijgen momenteel hard in prijs.

Bron: Het Financieele Dagblad