Projectontwikkelaar Certitudo Capital in grote financiële problemen

28 augustus 2023

Certitudo Capital, een projectontwikkelaar en vastgoedbelegger gevestigd in Den Bosch, verkeert momenteel in ernstige financiële problemen. Nadat het bedrijf al eerder niet kon voldoen aan de leningsvoorwaarden van geldschieters, heeft het deze week uitstel van betaling aangevraagd voor een van zijn dochterondernemingen. Dit is de eerste keer dat een grotere vastgoedonderneming in Nederland wordt getroffen door verslechterde marktomstandigheden. In Duitsland hebben meerdere grote projectontwikkelaars de afgelopen weken al betalingsproblemen ervaren.

Gevolgen van marktverslechtering

Certitudo heeft aangegeven dat het momenteel te riskant en financieel onhaalbaar is om verder te gaan met de ontwikkeling van zijn vastgoedprojecten. Hierdoor zijn de projecten in Amsterdam, Apeldoorn en Eindhoven in gevaar. Het bedrijf is vooral bekend door zijn betrokkenheid bij aanzienlijke stedelijke woningprojecten, waaronder het beroemde voormalige hoofdkantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn.

Honderden bouwprojecten voor de zorg in Nederland

Onzekere toekomst

De situatie van Certitudo is nog onzeker. Het bedrijf heeft de surseance van betaling aangevraagd als onderdeel van een bredere strategische herziening en financiële herstructurering. Dit heeft gevolgen voor projecten zoals het Amstel III-project in Amsterdam en het De Rots-project in Apeldoorn. Ondanks de huidige uitdagingen hoopt Certitudo dat de marktomstandigheden op termijn weer in het voordeel van hun projecten zullen veranderen.

Financieringsproblemen en marktveranderingen

Certitudo heeft in 2021 al aangegeven dat er twijfels waren over de toekomst van het bedrijf. Verhoogde kosten voor materialen en vertragingen als gevolg van aankomende huurregulering hebben de waarde van het vastgoed en het bedrijfsrendement onder druk gezet. Vertragingen in projecten leidden tot de zoektocht naar herfinanciering van leningen. Echter, gestegen rentetarieven en het niet kunnen voldoen aan financieringsvoorwaarden hebben tot problemen geleid.

Onzekere vooruitzichten

Het is onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de surseance van betaling voor Certitudo’s projecten. Het bedrijf heeft een diverse groep financiers, waaronder Rabobank, ABN Amro en NIBC. De situatie van Certitudo weerspiegelt de huidige uitdagingen in de vastgoedmarkt en de impact van marktverslechteringen op projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers.

Bron: fd.nl