Pleidooi voor verlaging BTW op klimaatneutraal bouwen

6 februari 2023

Onno Dwars is CEO van Ballast Nedam Development. Hij pleit ervoor om de btw te verlagen voor duurzame, CO2 neutrale bouwprojecten. Dit kan zorgen voor een flinke impuls voor de sector. De nieuwbouw van woningen verkeert in zwaar weer. De rente loopt fors op, net zoals de bouwkosten. De strenge stikstofregels zorgen voor nog meer belemmeringen. Doordat opbrengsten achterblijven worden steeds meer projecten uitgesteld of zelfs gecanceld. Daarom is Dwars van mening dat er actie moet worden ondernomen.

Gedifferentieerd btw-tarief

Het zou een goed idee zijn om een gedifferentieerd btw-tarief te hanteren voor de bouw. Voor CO2 neutrale bouwprojecten kan dit enorm schelen. Het zal bouwers en architecten stimuleren om hier zo veel mogelijk naar te streven. Er kan een vergelijking worden getrokken met de subsidie op elektrische en hybride auto’s. Ook die zorgt ervoor dat steeds meer mensen voor deze optie kiezen. Een bijkomend voordeel van CO2 neutraal bouwen is bovendien dat landbouwgrond anders kan worden ingezet, namelijk voor het verbouwen van bouwmateriaal zoals hennep. Zo wordt ook de landbouwsector geholpen.

CEO Ballast Nedam pleit voor verlaging BTW op klimaatneutraal bouwen

Meer bouwen met hout, vlas en stro

Woningen die zijn gebouwd van natuurlijke materialen nemen CO2 op. Daardoor compenseren ze de uitstoot. Toch wordt er nog niet genoeg gebouwd met deze materialen. Een belangrijke oorzaak is dat de kosten hoger zijn. Dit scheelt 5 tot 10%. Als deze hogere kosten worden gecompenseerd met een lager BTW tarief dan kan dit positief uitwerken. Bouwers zullen dan sneller bereid zijn om duurzaam te bouwen.

Bron: Het Financieele Dagblad