Bussenbouwer VDL en bouwbedrijf van Wijnen gaan een unieke samenwerking aan

27 juli 2021

Bouwbedrijf Van Wijnen kondigde in 2020 aan een fabriek te willen starten waar industriële woningen worden geproduceerd. Complete prefab delen die ter plaatse als een blokkendoos in elkaar worden gezet. Het bedrijf wilde eerder geen fabriek in Noord-Nederland. Toen Willem van der Leegte van VDL, een producent van bussen en touringcars, lucht kreeg van het feit dat Van Wijnen zich elders wilde vestigen moest hij ingrijpen. Een goed gesprek met ceo Peter Hutten leidde tot een unieke samenwerking. Van Wijnen gaat in Heerenveen een fabriek neerzetten voor de bouw van prefab woningen. VDL gaat voor deze woningen de toiletten en de badkamers leveren.

Te weinig steun vanuit de politiek

Van Wijnen, een bedrijf met ‘Friese wortels’ maakte plannen om elders in Nederland een fabriek neer te zetten voor het maken van prefab woningen. In het Noorden kreeg het bedrijf te weinig steun vanuit de politiek. VDL bouwt nu al toiletten in zijn bussen, dus de basiskennis is aanwezig. Daarom zag de directeur van dit familiebedrijf mogelijkheden om samen te werken. Na een aantal vruchtbare gesprekken tussen beide bedrijven werden half juli 2021 de handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Vanaf 2022 gaat VDL badkamers, toiletten meterkasten bouwen voor de prefab woningen die Van Wijnen in Heerenveen gaat maken.

Bussenbouwer VDL en bouwbedrijf van Wijnen gaan een unieke samenwerking aan

Een lange weg naar een unieke samenwerking

Topman Van Hutten van Van Wijnen legt uit dat het een lange zoektocht is geweest om efficiënter te gaan bouwen. Al sinds 2014 was zijn bedrijf op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Er werd gesproken met autofabrikanten en vliegtuigbouwers. Totdat uiteindelijk VDL Nedcar aanklopte en de samenwerking binnen 7 maanden kon worden beklonken. Van Wijnen heeft al ervaring met het produceren van prefab woningen. Het moet een serieproductie worden aan de hand van een prototype, legt Van Hutten uit. Zo kan er veel sneller worden geproduceerd en gebouwd. Hiermee wil Van Wijnen een bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

4.000 woningen per jaar

Het is de bedoeling dat er vanaf 2022 jaarlijks 4.000 prefab woningen worden afgeleverd. Hiervoor bouwt Van Wijnen momenteel een nieuwe productiehal in Heerenveen. VDL op zijn beurt is bezig om zijn autobussenfabriek om te bouwen om deze geschikt te maken voor het produceren van badkamers, meterkasten en toiletten voor deze woningen. Er is werk voor zo’n 100 personeelsleden. Veel wordt geautomatiseerd door middel van robots. VDL wordt zeker geen bouwbedrijf. Maar dit is een mooie kans om werkgelegenheid in het Noorden aan te trekken en een gegarandeerde omzet voor de komende tien jaar te realiseren.

Bron: Het Financieele Dagblad