Buitenlandse beleggers terughoudend op Nederlandse woningmarkt

28 augustus 2023

Verschuivende beleggersinteresse

Het enthousiasme van buitenlandse beleggers voor de Nederlandse huurwoningmarkt lijkt te verminderen, waarbij een grote Canadese belegger overweegt zijn bijna 7000 Nederlandse huurwoningen van de hand te doen. Terwijl in voorgaande jaren investeerders zoals Blackstone, Heimstaden en Eres aanzienlijke aantallen Nederlandse huurwoningen verworven, lijken deze buitenlandse spelers nu voorzichtiger te zijn in hun aankopen. Hoewel er geen massale uittocht is, lijkt de aantrekkingskracht van Nederlandse woningen voor investeerders te tanen.

Het vaste huurcontract moet weer de norm worden

Veranderende dynamiek op de markt

Het afgelopen decennium is er een verschuiving opgetreden in de interesse van buitenlandse beleggers op de Nederlandse vastgoedmarkt. Aanvankelijk waren deze investeerders voornamelijk gericht op kantoren en winkels. Rond 2013 veranderde dit echter, mede vanwege de gunstige prijzen en stabiele huurinkomsten van Nederlandse huurwoningen. Dit, gecombineerd met de aankondiging van een meer marktconform huurbeleid door voormalig minister Stef Blok, trok buitenlandse kapitaalstromen aan.

Belemmeringen en veranderende markt

De huidige terughoudendheid onder buitenlandse beleggers wordt toegeschreven aan factoren zoals stijgende rentetarieven en de dreiging van regulering van de huurmarkt. Dit heeft geleid tot een afname in het aantal vastgoedtransacties, zowel in Nederland als in de bredere Europese markt. Buitenlandse beleggers trekken zich vaak als eerste terug in dergelijke situaties van onzekerheid. Daarnaast heeft het Nederlandse kabinet maatregelen aangekondigd die beleggers terughoudend maken, zoals verhoogde overdrachtsbelasting en mogelijke regulering van de vrije sectorhuur.

Toekomstige vooruitzichten

Ondanks deze uitdagingen is de interesse van buitenlandse beleggers in Nederland nog niet volledig verdwenen. Het aanhoudende tekort aan woningen maakt de Nederlandse markt nog steeds aantrekkelijk voor investeerders. Echter, de politieke onzekerheid en regelgevingskwesties hebben invloed op het vertrouwen van beleggers. Terwijl de markt zich aanpast aan veranderende omstandigheden, wordt verwacht dat buitenlandse interesse in Nederlandse huurwoningen wellicht weer kan toenemen, zij het met voorzichtigheid.

Bron: fd.nl