Bouwbedrijf Van Wijnen gaat complete, demontabele woningen bouwen in nieuwe fabriek

20 oktober 2020

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft grootse plannen. Het bedrijf, dat in juni 2020 werd overgenomen door investeringsmaatschappij HAL, wil een woningfabriek bouwen in Heerenveen. Het is de bedoeling dat hier complete huizen worden geproduceerd. Het zijn niet zomaar woningen, maar betaalbare, demontabele woningen die compleet kunnen worden hergebruikt. De huizen zijn bovendien energiezuinig en daardoor toekomst proof. Van Wijnen wil op deze manier een bijdrage leveren aan het bouwen van betaalbare woningen, bedoeld voor mensen met een modaal inkomen zoals medewerkers in de zorg, leraren en politieagenten. De woningen moeten als het om koophuizen gaat onder de grens voor Nationale Hypotheek Garantie verkocht gaan worden. Daarnaast gaat het om sociale huurwoningen en woningen met een middenhuur.

Bouwbedrijf Van Wijnen gaat complete, demontabele woningen bouwen in nieuwe fabriek

Ambities voor de toekomst

CEO Peter Hutten van Van Wijnen heeft naast de plannen voor de fabriek in Heerenveen, die als alles naar wens verloopt vanaf 2022 operationeel is, plannen voor een tweede fabriek. Deze zal uiteraard op een andere locatie in Nederland komen te staan en net als de vestiging in Heerenveen werk bieden aan zo’n 200 personeelsleden. Met twee fabrieken kan het risico op uitval beter worden opgevangen en als de zaken goed blijven gaan dan komt deze tweede vestiging van een woningfabriek er zeker. Veel zal afhangen van de economische ontwikkelingen, mede vanwege de coronacrisis.

Groeiende vraag naar woningen in Noord-Nederland

Dat de eerste woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen komt te staan is geen toeval. Het bedrijf gokt op de bouw van veel nieuwe woningen in deze regio. Dit is mede het gevolg van de Lelylijn, een spoorverbinding tussen Groningen en Lelystad. Daarnaast maakt het veranderde werken als gevolg van corona het minder noodzakelijk om in de Randstad te wonen als iemand daar werkt. Er zal, zo is de algemene verwachting, ook nadat corona onder controle is, meer thuis worden gewerkt. Mensen willen meer rust en ruimte en zullen er daarom voor kiezen om elders in Nederland een huis te kopen. Daar wil Van Wijnen op inspelen met het leveren van de aantrekkelijke woningen uit hun woonfabriek.

Bron: Het Financieele Dagblad