Bouwbedrijf Jan Snel gaat verder onder Japanse vlag

3 januari 2021

Bouwbedrijf Jan Snel, dat is gespecialiseerd in de fabricage van woningen, voor zowel tijdelijke als permanente huisvesting, wordt overgenomen door Daiwa House Group. Daarmee wil dit Japanse bedrijf zich vestigen op de Europese en specifiek de Nederlandse markt. Daiwa is een bekende speler op de huizenmarkt in Noord-Amerika, Azië en Australië en heeft een jaaromzet van rond de 32 miljard euro. Daiwa is een beursgenoteerd bedrijf met een zeer solide reputatie.

De tweede grote overname van industriële bouwers

De industriële fabricage van woningen, die vervolgens in kant en klare delen naar de bouwplaats worden getransporteerd, wordt steeds populairder. De overname van Jan Snel staat niet op zichzelf. Concurrent Van Wijnen werd eerder al overgenomen door investeringsmaatschappij HAL. Een andere industriële bouwer, Plegt-Vos uit Hengelo, meldde eerder in 2020 al dat er een nieuwe fabriek wordt gebouwd in Almelo.

Snelle uitrol van industriële woningbouw in Europa

Met de overname wil Daiwa een snelle uitrol van industriële woningbouw in Europa realiseren. Jan Snel levert nu al woningen aan België en Duitsland, dit wordt in de komende jaren fors uitgebreid. Er komen fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, landen in Oost-Europa en in Scandinavië. Overal in Europa is een enorme vraag naar huizen. De verwachting is dat fabricage van woningen op de manier zoals Jan Snel dit doet, een grote vlucht zal nemen omdat het snelle bouw van huizen en appartementen mogelijk maakt.

Bouwbedrijf Jan Snel gaat verder onder Japanse vlag

Enorm groei verwacht in fabricage van woningen

Deskundigen verwachten dat de fabricage van woningen fors zal groeien. Van de circa 80.000 woningen die jaarlijks in Nederland gebouwd moeten worden om aan het woningtekort te voldoen, kan de helft rechtstreeks uit de fabriek komen. Niet alleen gaat het bouwen zo sneller, het is ook een stuk efficiënter. Een nijpend tekort aan vaklieden maakt het steeds moeilijker om huizen op de bouwplaats te realiseren. Industrieel bouwen is ook goedkoper, waardoor de prijs van een nieuwbouwhuis omlaag kan. Hierdoor wordt een nieuwe woning bereikbaar voor een grotere groep potentiële kopers. Met name starters vinden momenteel zeer lastig een geschikt huis.

Verhoging van de productie van woningen in Nederland

De overname door Daiwa moet ervoor zorgen dat Jan Snel, dat verder gaat onder de naam Daiwa House Europe, de productie van woningen in Nederland gaat verdubbelen van 1.200 nu naar circa 2.500 in de toekomst. Het bedrijf hoopt de omzet, nu zo’n 200 mln per jaar, te verhogen naar 1 mld in 10 jaar tijd. Het bedrijf produceert momenteel overigens niet alleen woningen, maar maakt ook kant-en-klaar casco’s voor de zorg en het onderwijs. Zelfs complete keukens en badkamers kunnen in de fabriek al worden geplaatst, waarna het deel alleen nog op de bouwplaats op de juiste plek hoeft te worden gezet. Grote delen van de woningen zijn circulair en dus herbruikbaar als er gesloopt wordt. De tijd dat woningen ter plaatse steen voor steen werden gemetseld lijkt daarmee voorgoed verleden tijd.

Bron: Het Financieele Dagblad