Bouwbedrijf Heijmans presteert boven verwachting

18 mei 2020

Het bouwconcern Heijmans denkt in 2020 het resultaat en de omzetcijfers van 2019 opnieuw te kunnen neerzetten. Zelfs al is er sprake van de coronacrisis. Wel is het zo dat er kanttekeningen bij de verwachtingen te plaatsen zijn.

Vertrouwen en zekerheid

Heijmans kan de cijfers alleen evenaren wanneer het consumentenvertrouwen op orde blijft. Ook is het belangrijk dat de baanzekerheid blijft bestaan. Ook is het belangrijk dat wordt gezorgd dat er geen tweede coronagolf komt.

Goed eerste kwartaal

Het bedrijf draaide een goed eerste kwartaal. Dat was beter dan in 2019 het geval was. Dit gold voor zowel de omzet als voor het resultaat, maar ook voor de cashpositie. Er werden 666 woningen verkocht, waar 2.000 in het jaar de doelstelling is.

Vergelijkbaar met de prognose

In maart trok Heijmans de prognose over 2020 in vanwege de coronacrisis. Wanneer het daadwerkelijk de cijfers van 2019 weet te evenaren, dan kan toch gesproken worden van het bereiken van de voorspellingen. Al wil het op dit moment geen echte prognose geven. Het aandeel steeg de afgelopen periode wel in waarde.

Bouwbedrijf Heijmans presteert boven verwachting

Het effect van corona

Bouwbedrijf Heijmans merkt nog maar beperkt iets van de coronacrisis. In Nederland is door een speciaal veiligheidsprotocol vooralsnog nog altijd te werken. Bij concurrenten die ook veel internationaal werken is dit een ander verhaal. De projecten van Heijmans lopen vergelijkbaar met de planning. Al is de afdeling Utiliteit wel geraakt door de crisis. Leveringen van sommige materialen is ook lastig, denk aan natuursteen.

Dividend uitkeren

Het bedrijf heeft in maart wel het dividend over 2019 geschrapt. Al was dit het eerst dividend in 5 jaar. Wel bestaat er een mogelijkheid dat later in het jaar een interimdividend wordt uitgekeerd. Dit hangt ook af van de halfjaarcijfers.

De kwestie stikstof

Ondertussen speelt ook de stikstofproblematiek nog altijd. De aanscherping van de normen zorgde al eens voor stagnatie van het werk in 2019. De maatregelen zijn nog altijd niet op orde voor de bouwsector. Dit kan het bouwvolume doen afnemen in de komende jaren.

Bron: Het Financieele dagblad