Bollenplaatvloeren zijn minder kwetsbaar dan gedacht

23 maart 2020

De bollenplaatvloer komt glansrijk door een belastingproef van de brandweer. In een proefopstelling in een huis in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam staan loodzware watertanks op de vloer om te onderzoeken of de vloer het houdt. Dat blijkt prima te lukken. Toen de vloer van de parkeergarage bij Eindhoven Airport instortte, werd dit geweten aan de vloer. Dit leidde ertoe dat de vloeren van tientallen panden in Nederland aan testen werden onderworpen om te onderzoeken of de vloerconstructie inderdaad de oorzaak was. Dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.

Sluiting van gebouwen bleek overbodig

Nadat de vloer in de Eindhovense parkeergarage instortte werden halsoverkop gebouwen gesloten die vergelijkbare vloeren hadden. Kantoorpersoneel moest elders werken of er werden ‘samenscholingsverboden’ ingesteld op bepaalde plekken in het pand. De testen van de vloeren hebben ruim 2 jaar geduurd en nu kan er groen licht worden gegeven. De bollenplaatvloeren zijn niet onveilig. Een overwinning voor de ondernemer die deze vloeren op de markt bracht. Het instorten van de vloer bleek te liggen aan het gebruik van breedplaatvloeren van leverancier Bubbledeck en dus niet aan de bollenplaatvloer die was toegepast. Zowel BAM als TNO kwamen tot die conclusie na een breed onderzoek.

Bollenplaatvloeren zijn minder kwetsbaar dan gedacht

Inspectieplicht per 1 april 2020

Er was al een besluit genomen om vloeren van bollenplaten extra te inspecteren vanaf 1 april. Dit wordt niet gewijzigd. Wel zijn de voorwaarden en regels dusdanig aangepast dat inspectie in veel gevallen niet nodig zal zijn. Wel bestaat de kans dat organisaties forse claims gaan indienen. Onder andere de Erasmus universiteit moest panden sluiten vanwege deze kwestie, en ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken sloot twee verdiepingen van het kantoor. Dit heeft miljoenen euro’s gekost. In het gebouw in Hardinxveld-Giessendam hebben tanks met duizenden liters water erin gedurende 2 jaar op de bolplaatvloeren gestaan. Die bezweken daar niet onder. Daarmee kan worden geconcludeerd dat de vloeren veilig zijn, mits aan de voorwaarden voor juiste constructie wordt voldaan.

Bron: Het Financieele Dagblad