Blackstone betaalt nog geen belasting in Nederland: ‘Er wordt nog geen winst gemaakt’

1 mei 2022

De Amerikaanse vastgoedinvesteerder Blackstone heeft onlangs aangegeven dat het bedrijf nog geen belasting betaalt in Nederland. De reden daarvoor is volgens een zegsman van het bedrijf dat er nog geen winst wordt gemaakt. Dit bleek tijdens een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer. Blackstone kocht de afgelopen jaren tientallen panden in Nederland, vooral in de Amsterdamse grachtengordel. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het in andere landen bekend staat vanwege wanbeleid als het gaat om onderhoud en het berekenen van torenhoge huurprijzen. Er werd nog geen winst gemaakt omdat er volgens Blackstone veel kosten waren aan het renoveren van de aangekochte woningen. Zodra er winst wordt gemaakt dan wordt hierover uiteraard de verschuldigde belasting afgedragen.

Blackstone betaalt nog geen belasting in Nederland er wordt nog geen winst gemaakt

1.800 woningen in Nederland

Volgens eigen informatie heeft Blackstone inmiddels voor zo’n 800 miljoen aan Nederlands vastgoed in bezit, het gaat om 1.800 woningen. Na de aankoop door Blackstone werden de huren voor deze panden fors verhoogd. Door gebruik te maken van een dubieuze belastingconstructie betaalt de onderneming geen belasting in Nederland. De woningen zijn ondergebracht in verschillende investeringsmaatschappijen. De bedrijven maken verlies omdat er leningen zijn ontvangen van geldverstrekkers uit Luxemburg. Daar komt bij dat er voor de dochterbedrijven belastingconstructies zijn opgezet via Luxemburg en de Kaaimaneilanden. Volgens de zegsman van Blackstone wordt hier geen voordeel uit gehaald. Deze constructie is er alleen omdat buitenlandse geldschieters, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, hier gebruik van maken. Er is zo’n 95 miljoen geïnvesteerd in renovatie van de in Nederland aangekochte panden.

Geen speciale afspraken

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks vroeg tijdens het gesprek, waar ook andere vastgoedinvesteerders bij aanwezig waren, of Blackstone speciale afspraken had gemaakt met de Belastingdienst. Volgens zegsman Seppala was dat niet het geval. Er is voor de geschetste lening constructie gekozen omdat de rentelasten op deze manier zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Over de vele klachten van huurders van Blackstone wed tijdens de conferentie niet gesproken, omdat deze specifiek ging over gehanteerde belastingconstructies.

Bron: Het Financieele Dagblad