Bijna 800 woningen uit Vestia-portefeuille verkocht aan Zweedse belegger

10 juli 2019

Vijf jaar geleden verkocht woningcorporatie Vestia noodgedwongen 5500 woningen aan Duitse belegger Patrizia voor een bedrag van € 570 miljoen. Vestia raakte door een schandaal met rentederivaten in zwaar weer en kon op dat moment niet anders dan verkopen, hoewel gemeenten bang waren voor een snelle huurverhoging en doorverkoop van de woningen door Patrizia. Eind 2017 werd inderdaad een deel van de woningen verkocht en ook dit in mei van jaar gingen woningen over in andere handen. Nu verkoopt Patrizia dus opnieuw een deel van de Vestia-woningen. De Zweedse belegger Heimstaden koopt 770 appartementen en telt hier € 97,4 miljoen voor neer.

Verkoop van buiten naar binnen

De woningen uit de Vestia-portefeuille die Heimstaden overneemt, zijn vooral sociale huurwoningen. Deze woningen staan in twaalf gemeenten van Nederland, waaronder Apeldoorn, Arnhem, Tiel en Kampen. Patrizia verwacht dat alle Vestia-woningen binnen afzienbare tijd verkocht worden. De woningen waren namelijk belegd voor pensioenfondsen, die een termijn van zeven jaar aanhielden. Deze termijn loopt in 2020-2021 af. De woningen buiten de Randstad worden als eerste verkocht, terwijl woningen in de grotere steden buiten de Randstad en binnen de Randstad zelf als laatste aan de beurt zijn. Woningen binnen de Randstad leveren namelijk een stabiel rendement op en worden daarom zo lang mogelijk vastgehouden.

Zweedse investeringen groeien

Heimstaden is geen nieuwe speler op de Nederlandse markt. Eerder dit jaar kocht het bedrijf al ruim 9000 huurwoningen van Roundhill, een Britse belegger. Het ging hierbij om het hoogste aantal woningen dat ooit bij een transactie in Nederland is verkocht. Bij deze verkoop, waarbij € 1,4 miljard werd betaald aan Roundhill, ging het voor 75% om sociale huurwoningen. De directie van Heimstaden gaf bij deze verkoop al aan dat het bedrijf verder wil groeien in Nederland. Dat blijkt nu wel uit deze nieuwe transactie met betrekking tot de woningen uit de Vestia portefeuille.

Nederlandse huurmarkt populair bij beleggers

Beleggers investeren graag in Nederlandse huurwoningen. Vastgoedadviseur Savills, die betrokken was bij de verkoop van de Vestia-woningen, stelt dat er vorig jaar circa € 7,5 miljard is geïnvesteerd in Nederlandse huurwoningen. Daarin hadden buitenlandse investeerders een aandeel van ongeveer 36%. Dit jaar lijkt de populariteit van Nederlandse huurwoningen onder beleggers alleen maar te stijgen. Vastgoed levert meer rente op dan sparen en door de schaarste op de woningmarkt is beleggen in vastgoed een veilige investering.

Bron: Het Financieele Dagblad