Bewoners protesteren tegen verkoop sociale huurwoningen in Amsterdam

30 november 2022

Woningcorporaties stoten regelmatig woningen af. Dat doen ze om kapitaal vrij te maken voor nieuwbouw. Zo wil woningcorporatie De Alliantie in Amsterdam sociale huurwoningen verkopen in de wijk Entrepotdok. Maar de prijs die voor de woningen wordt gevraagd is voor de meeste bewoners onbetaalbaar. Zij kunnen wel in hun huis blijven, de woning wordt verkocht als de huurder vertrekt. Maar veel huurders hebben het gevoel ‘op een schopstoel’ te zitten.

Boze bewoners

De bewoners van het Entrepotdok zijn boos. Hun monumentale pakhuiswoningen dreigen te worden verkocht. Woningcorporatie De Alliantie is van plan om 140 van de 400 woningen in de verkoop te doen. Er is een petitie opgesteld die inmiddels al ruim 800 keer is ondertekend. Sommige bewoners hebben posters voor hun ramen hangen met protesten tegen de aangekondigde verkoop. Rob Zwetsloot, journalist en voormalig kraker, roept de bewoners van de Amsterdamse binnenstad op om in actie te komen. Er is volgens hem sprake van ‘massale uitverkoop’ van sociale huurwoningen. Niet alleen in de wijk Entrepotdok maar op meer plaatsen. Op deze manier worden Amsterdammers verdreven uit wijken waar ze vaak al tientallen jaren wonen.

Bewoners protesteren tegen verkoop sociale huurwoningen in Amsterdam

Huizen al ruimschoots afbetaald

De woningen aan het Entrepotdok die De Alliantie nu wil verkopen werden gebouwd in de tweede helft van de jaren 80 van de vorige eeuw. De huren zijn sinds die tijd fors gestegen. Al ruim 15 jaar geleden waren ze volledig afbetaald. Nu kunnen de bewoners hun huis kopen tegen de huidige taxatiewaarde. Die ligt tussen de 375.000 en 550.000 euro. In de afgelopen jaren is het onderhoud achtergebleven. De huurders die vaak al tientallen jaren in hun huis wonen, hebben geen geld om de woning te kopen, laat staan ook nog eens in renovatie te investeren. Het wrange is dat sommige huurders rond de eeuwwisseling hebben gevraagd of het mogelijk was hun huis te kopen. Zij kregen nul op het rekest, de woningen zouden niet beschikbaar komen voor verkoop. De status was en blijft sociale huurwoning.

‘Huurders worden niet weggejaagd’

Als NRC aan De Alliantie een reactie vraagt lichten zij toe dat de verkoop nodig is om meer sociale huurwoningen te kunnen bouwen. Bewoners die niet kunnen of willen kopen zullen zeker niet worden weggejaagd, zij kunnen gewoon in hun huis blijven wonen. Waarom juist deze woningen worden verkocht is omdat de duurdere appartementen die De Alliantie ook heeft, als onderpand dienen voor de investeringen in nieuwbouw. De Alliantie wilde niet ingaan op het weigeren van eerdere verzoeken tot aankoop van de huurwoning in het verleden.

Bron: NRC