Wat betekent de omslag op de woningmarkt voor huizenkopers?

1 maart 2023

De situatie op de huizenmarkt in Nederland verandert in snel tempo. Er wordt niet voor niets gesproken van een kanteling op de woningmarkt. Na jarenlange extreme prijsstijgingen dalen de prijzen voor koopwoningen nu. Uit cijfers van de NVM blijkt dat een huis gemiddeld ruim 9% goedkoper werd in het laatste halfjaar van 2022. Kopers passen ook een andere tactiek toe. Eerst wordt het oude huis verkocht voordat er een nieuwe woning wordt aangekocht. Overbieden is allang niet meer de norm. Maar er speelt meer. Woningcorporaties staan voor een enorme opgave met de verduurzaming van huurwoningen. Beleggers zien hun rendementen in gevaar komen door de plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. De Jonge wil de huren in de vrije sector deels reguleren. En dan zijn er nog de hoge bouwkosten waardoor nieuwbouwwoningen duur blijven en daardoor minder makkelijk worden verkocht.

Wat betekent de omslag op de woningmarkt voor huizenkopers

De Leusderweg in Amersfoort

Amersfoort ligt zo’n beetje in het midden van Nederland. En de Leusderweg in die gemeente is een dwarsdoorsnede van het woning- en bedrijfsaanbod in Nederland. In deze 2 kilometer lange straat vind je een divers woningaanbod. Appartementen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen. Daarnaast zijn er winkels en horeca en er staat een school en een kerk. Amersfoort is aantrekkelijk voor hen die de dure Randstad willen ontvluchten. Vanuit Amersfoort ben je met de trein zo in Amsterdam. Omdat de huizenprijzen er lager zijn trekken mensen uit Amsterdam maar ook uit het Gooi naar Amersfoort en omgeving. Ook andere steden zoals Nijmegen en Arnhem zijn om die reden populair.

Oplopende huizenprijzen

De toenemende belangstelling heeft onherroepelijk gevolgen voor de huizenprijzen in Amersfoort. Een huis is nog altijd flink goedkoper dan in Amsterdam. Daar is het gemiddelde 511.000, in Amersfoort is dat 436.000, een slordige 30.000 meer dan het landelijk gemiddelde. Huizen van 1 miljoen euro of meer zijn geen uitzondering meer. De kanteling op de woningmarkt gaat uiteraard ook niet voorbij aan Amersfoort. Ook daar zullen de huizenprijzen naar verwachting de komende periode blijven dalen.

Bron: NRC